Gemeenteraad Ieper – 06/02/17

In heel wat steden en gemeenten, gaande van Mechelen en Antwerpen tot verschillende kustgemeenten: Koksijde, Nieuwpoort, De Panne, Veurne,… werden de voorbije jaren taxicheques gelanceerd. Doelgroepen zoals Jongeren, senioren en/of minder mobiele of minder gegoede inwoners kunnen bij het stadsbestuur taxicheques aankopen en zo aan een voordelig tarief gebruik maken van erkende taxidiensten. Op de gemeenteraad stelde Emmily Talpe de beslissing van het schepencollege om niet mee te stappen in het systeem van taxicheques in vraag.

Aan de kust bestaat het systeem van taxicheques al langer. Doelgroep daar zijn jongeren tussen 16 en 25. Men betaalt 5 euro en krijgt een pakket cheques te waarde van 30 euro. Het overige deel wordt door de stad of gemeente bijgepast op het moment dat de cheques worden ingediend. “Doel van het project is om jongeren aan te zetten zich veilig te verplaatsen van en naar uitgaansmogelijkheden, maar ook om hen vertrouwd te maken met het gebruiken van taxi’s”, legt Emmily Talpe uit. “Taxi’s zijn nog vaak ‘onbekend en bijgevolg onbemind’ terrein. De cheques bleken een succes aan de kust en Forum Jeugd, die opereert onder de koepel van het Westhoekoverleg, wil dit nu uitrollen over de ganse Westhoek. Vandaar ook hun vraag aan Ieper om te participeren.”

Ondanks het succes van het systeem besliste het schepencollege eind vorig jaar om niet mee te stappen in dit project.  De hoofdargumenten contra die worden aangevoerd zijn dat Ieperse jongeren vooral in Ieper zelf uitgaan, ze hun ouders inschakelen en zich gemakkelijk met de fiets verplaatsen.
“Deze redenering is nogal kort door de bocht en te veralgemenend”, zegt Talpe. “Er wordt ook geen rekening gehouden met jongeren die in de deelgemeenten wonen. Zij dienen wél die grotere afstand tot aan het centrum te overbruggen. Zeker in de donkere en koudere wintermaanden is het voor jongeren niet altijd evident de fiets te nemen. De taxicheque kan voor hen een goedkope en veilige oplossing zijn om samen met hun vrienden, broers of zussen veilig naar huis te gaan zonder een beroep te moeten doen op hun ouders.”

Emmily Talpe: “Dit was ook het uitgelezen moment om de taxicheques te testen en te evalueren. Ieper maakt deel uit van het proefproject basisbereikbaarheid van de Vlaamse overheid. De bedoeling van het proefproject is net het optimaliseren van een vraaggerichte mobiliteit, onder meer als alternatief voor de dure belbussen of weinig gebruikte bustrajecten. De Vlaamse overheid verwees zelf naar onder meer taxicheques en de collectieve taxi waar men een taxi deelt, als oplossingen voor gebieden waar vervoer op maat gelet op de lage vraag aangewezen is.