Gemeenteraad Ieper – 06/02/17

Het Ieperse ondernemerscentrum in de Grachtstraat staat te koop. Het gebouw was voorheen in handen van de provincie, maar die verhuist de activiteiten naar haar locatie aan de Dehemlaan. Op de gemeenteraad informeerde Emmily Talpe naar de toekomst van het gebouw en vroeg ze ook de oorzaken van de lage bezetting te onderzoeken.

Het Ondernemerscentrum Ieper is sinds 2011 eigendom van de provincie West-Vlaanderen. Het Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen beheert en exploiteert het netwerk aan startersinfrastructuur in West-Vlaanderen. De site aan de Grachtstraat 13 bestaat uit 5 kantoren voor starters, 1 kantoor voor eigen personeel, een onthaal, twee vergaderzalen, een Bar d’Office en het Trefpunt.  Op de deputatie van de provincie West-Vlaanderen van 19 januari 2017 werd  echter beslist om de procedure tot de verkoop van het Ondernemingscentrum Ieper op te starten.

“De aanleiding voor de verkoop van de site is tweeledig”, zegt Emmily Talpe. “Enerzijds zou de bezetting van de site op jaarbasis beperkt zijn tot 25 à 30%. Anderzijds heeft de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij sinds 2015 ook de uitbating van het voormalige Bedrijvencentrum Ieper, gelegen aan de Dehemlaan, in handen. Dit werd omgedoopt tot ’t Werkpand Ieper. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij wenst zijn startersinfrastructuur te bundelen op één locatie, namelijk aan de Dehemlaan.”

Op de gemeenteraad vroeg de liberale politica het schepencollege of ze op de hoogte is van de verkoop van het centrum, en zo ja of stad Ieper kandidaat is de site over te nemen. Volgens schepen Deltour is dat het niet het geval. Talpe drong er bij meerderheid wel op aan de redenen van de lage bezetting van het centrum te onderzoeken. “Op 16 juni 2011 opende het ondernemerscentrum met veel bombarie en een live-uitzending van Radio 2 de deuren. De sluiting 5 jaar later zal wellicht met een veel stillere trom gebeuren. Gelijkaardige centra in Roeselare en Kortrijk raken wel snel ingevuld, waarom blijft Ieper hier achter? Zijn dit structurele euvels zoals parkeergelegenheid, de lange werken aan de stationsbuurt, of zijn er onvoldoende starters in onze regio? We moeten hier durven de analyse maken en conclusies trekken”, besloot het parlementslid.