De Ieperse gemeenteraad steunt de boeren. Maandagavond keurde de raad een motie goed waarin ze de Vlaamse overheid oproept alles in het werk te stellen om de landbouwers te ondersteunen.

De strenge Europese regels of PAS-maatregelen bezorgen heel wat boeren in onze regio kopzorgen. Om in orde te zijn met de Europese regels, moet de Vlaamse overheid de uitstoot van stikstof door landbouwbedrijven aanpakken, vooral in natuurgebieden. Veel landbouwers weten hierdoor niet zeker of ze nog kunnen verderwerken op hun bedrijf.

“Net zoals zo velen zijn ook wij bezorgd

om onze landbouwers”, zegt sp.a-raadslid Ives Goudeseune. “Echte antwoorden hebben we tijdens de informatievergadering voor landbouwers ook niet gekregen, maar hun zorgen zijn wel heel groot. Vooral het ontbreken van perspectief is voor de meeste landbouwers het grootste pijnpunt. Nu moeten wij er op aandringen om de afgebakende zoekzones zo snel mogelijk tot realistische proporties te herleiden maar ook om voldoende budget vrij te maken om de getroffen bedrijven te vergoeden. Daarnaast is het heel belangrijk dat de bedrijven die hun stikstofuitstoot moeten verlagen tegen september een aantal herstructureringsprogramma’s onder ogen krijgen waaruit ze kunnen kiezen.”

Raadslid Morlion vroeg zich nog af waarom andere sectoren deze strenge Europese maatregelen niet kregen voorgeschoteld en is blij met de steun van alle fracties. (BLI)

Het Laatste Nieuws – 1 april 2015