Yves Leterme (CD&V) twijfelt tussen zijn belofte om in 2016 burgemeester te worden van zijn thuisstad Ieper en zijn internationale carrière. ‘Op korte termijn burgemeester worden, ligt echter niet zomaar voor de hand.’

Ieper ‘Het blijft nog altijd de bedoeling dat ik als burgemeester terugkeer naar Ieper. Ik zal hier op tijd en stond over communiceren . Alleen de datum staat hierover nog niet vast’, klonk het een jaar geleden uit de mond van Yves Leterme.

Het nieuws was toen net bekendgeraakt dat hij de functie van secretaris-generaal opnam van de Internationale Intergouvernementele organisatie voor Democratische en Electorale Assistentie (IDEA). Een job die hem blijkbaar erg bevalt, want de huidige voorzitter van de gemeenteraad twijfelt of hij de Ieperse burgemeesterssjerp zal omgorden na dit jaar. ‘Ik zal kort voor of kort na de zomer beslissen. Ik wil mij zo goed als mogelijk voor Ieper en de Ieperlingen inzetten. Op korte termijn burgemeester worden, ligt echter niet zomaar voor de hand. Mijn internationale loopbaan valt beter dan ik had kunnen hopen en verwachten. Ik kan dit niet zomaar opgeven. Ik zal beslissen in overleg met de mandatarissen van het CD&V/N-VA-kartel.’

Een beslissing houdt overigens niet in dat Leterme definitief afstand zou nemen van het burgemeesterschap. ‘Alle opties zijn nog open. In 2017 is dat dus ook nog mogelijk.’

(…)

Volgens Emmily Talpe van Open VLD is het weinig geloofwaardig te stellen dat dit in 2012 nog niet in de sterren geschreven stond. ‘Ik heb altijd voorspeld dat Ieper voor Leterme té klein en té weinig uitdagend zou blijken.’

Het Nieuwsblad – 3 april 2015