Het stadsbestuur heeft geen wilde plannen met de halflege kerken in Ieper. Een concert of een tentoonstelling kan nog net in amper vier van de vijftien kerken, maar er een kinderopvang in onder te brengen, is uit den boze. “We moeten rekening houden met de gevoeligheden bij de gelovigen”, zegt Jan Breyne (CD&V/N-VA).
“Dit is niet ernstig meer”, reageert sp.a-raadslid Philip Bolle furieus op de visie van het stadsbestuur op de toekomst van de kerken. “De stad moet meer ambitie tonen. Zo veel kerken op het grondgebied en maar vijf komen in aanmerking voor her- of nevenbestemmingen.”

In de toekomstvisie staat dat het kerkbestuur voorstelt om de centrumkerken in Ieper meer open te stellen voor niet-liturgische activiteiten. De kerken in de deelgemeenten worden ook aangemoedigd om tijdelijk nevengebruik toe te laten of te organiseren. Voor de kerk aan de brandhoek in Vlamertinge is een herbestemming eventueel wel mogelijk. De Sint-Jacobskerk, Sint-Pieterskerk, Sint-Leonarduskerk (Zuidschote) en de Sint-Maartenkathedraal kunnen een nevenbestemming krijgen. Met nevenbestemmingen wordt bedoeld dat er buiten de erediensten ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals lezingen, vergaderingen van verenigingen of tentoonstellingen. “Een concert bijvoorbeeld kunnen we zeker toelaten, dat gebeurt nu soms ook al”, beaamt Michel Steverlinck van het kerkbestuur.

Voorstel kerkbestuur
“Drie monumentale kerken openhouden in het centrum is te veel, twee zou zeker ook volstaan. Dit bestuur is twee handen op één buik met het kerkbestuur en wil alles doen om een sluiting te voorkomen”, vindt Bolle. Ook Emmily Talpe van Open Ieper had meer verwacht. “Het valt ons op dat het oorspronkelijke voorstel van het centrale kerkbestuur haast integraal is overgenomen. De bestemmingen kunnen verder gaan, tot een kinderdagverblijf, een plaats voor burgerlijke uitvaarten of verkoop.”

Maar Jan Breyne, fractieleider van de Ieperse kartelpartij CD&V/N-VA wil niet te drastisch te werk gaan. “We moeten rekening houden met een aantal gevoeligheden bij de gelovigen. Dat betekent niet dat we negatief staan tegenover een herbestemming. We willen alleen verhinderen dat de kerken gaan verloederen door langdurige leegstand.”

Burgemeester Durnez wijst er op dat Ieper als een van de eerste de Sint-Janskerk heeft ontwijd en ingericht als onderwijsmuseum. “Maar dat leert ons dat we voorzichtig moeten zijn en doordacht te werk moeten gaan. Het zal altijd een gevoelig onderwerp zijn”, besluit hij. (BLI)

Het Laatste Nieuws – 1 april 2015