Emmily Talpe (Open Ieper) wil dat Ieper de Gemeentelijke Administratieve Beloning voor Ieper (GABY) in het leven roept. De positieve tegenhanger van de GAS-boete. ‘Bijvoorbeeld een cadeaucheque van 25 euro voor wie zich positief inzet voor een beter leefmilieu of voor een netter Ieper. Zo kunnen we alle Ieperlingen aanmoedigen een steentje bij te dragen om de afvalproblemen te verminderen en kunnen we mensen warm maken voor een beter leefmilieu en meer netheid.’

Talpe bedacht zelfs al een uitwerking. ‘Met een foto of een selfie of een post op de Facebookpagina van de stad Ieper kun je jezelf nomineren of iemand anders die volgens jou kans maakt op een GABY. Maandelijks beslist een jury dan wie de GABY effectief krijgt.’ Schepen van Leefmilieu Jan Delie (N-VA) was blij met de positieve aanpak van het oppositieraadslid. Hij moet wel nog eens nadenken over de uitwerking en wil eerst nog eens polsen bij de Milieuraad om het oude initiatief van Groene Pluim weer in het leven te roepen. (thv)

Het Nieuwsblad – 6 maart 2015