Iepers burgemeester en huidig Vlaams parlementslid Emmily Talpe (48 jaar) is de tweede kandidaat op de effectieve lijst voor de Vlaamse verkiezingen. Ze gaat resoluut voor de tweede Vlaamse zetel in onze provincie. De lijst wordt getrokken door Bruggeling Jasper Pillen.

“Het is met veel enthousiasme dat ik wederom op de tweede plaats van de Vlaamse lijst voor Open Vld mag staan. Een lijst die trouwens een heel mooie mix is geworden van ervaring en vernieuwing. Jasper Pillen ken ik al een tijdje en is bijzonder sterk bezig, we trekken als een gesmeerde tandem naar de kiezer. Ik kan ondertussen al rekenen op 9 jaar ervaring in het Vlaams parlement. Die ervaring leert me dat het belangrijk is dat er in Brussel vertegenwoordigers zijn die op de tafel kloppen als het gaat over de belangen van de streek. Ik laat in het parlement geen kans onbenut om mijn trots over onze mooie streek te benadrukken, en tegelijk te hameren op onze eigenheid. Die is vaak heel anders dan in andere streken.

De combinatie van het parlement met het burgemeesterschap vind ik een sterke troef: enerzijds kan je de problematieken uit je eigen stad rechtstreeks aankaarten bij de bevoegde ministers, anderzijds ben je voortdurend op de hoogte van wat er beweegt op het hoger niveau. Denk aan nieuwe regelgeving of kansen voor subsidies. Ik koos er de voorbije jaren bewust voor thematieken op te volgen die Ieper sterk aanbelangen, met name Toerisme, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid. Verder krijg je als volksvertegenwoordiger ook de kans een sterk netwerk op te bouwen over de stadsgrenzen heen. Wekelijks zit je met heel wat burgemeesters en schepenen samen, zo leer je ook van je buur.”

Ook op de federale lijst is Ieper vertegenwoordigd: gemeenteraadslid Sarah Bouton staat op plaats 8.