Ieper – Open Ieper tegen aankoop gietasfaltmachineOppositieraadslid Karl Tyberghin (Open Ieper) keurde tijdens de gemeenteraad in Ieper de aankoop af van een gietasfaltmachine van om en bij de 40.000 euro. ‘Het herstel van de wegen met warm asfalt is inderdaad duurzamer dan met koud asfalt. Maar is het niet efficiënter en goedkoper voor de stad om een dergelijke machine te huren? Kon Ieper geen contract afsluiten met een aannemer om tegen een vaste prijs de wegen te herstellen? Wij vinden het onverantwoord dat zo een machine gekocht wordt die amper dertig werkdagen wordt gebruikt. Als je ze huurt heb trouwens je geen onderhoudsproblemen. Volgens ons is het daarenboven veel goedkoper om een privéfirma het herstel van de wegen te laten doen. Het is niet omdat we geen goede technische mensen hebben, maar de kost van de privé ligt meestal lager dan die van de overheid. Verstandig besturen is efficiënt en zuinig besturen.’ Open Ieper stemde uiteindelijk tegen. Philip Bolle van SP.A stelde voor om de machine met verschillende andere gemeenten samen aan te kopen. (thv)

Het Nieuwsblad – 5 maart 2015