Na een jaar past het Ieperste stadsbestuur de openbare verlichting in de stad aan. Voortaan doven de lichten pas om middernacht. Om vijf uur ’s morgens wordt het licht weer aangestokent, terwijl het vroeger tussen 23 en 6 uur donker bleef. Toch is niet iedereen overtuigd. “In het weekend blijft het nog steeds donker”, vindt Emmily Talpe van Open Ieper.

Een jaar na de invoering van het nieuwe plan voor het doven van de straatverlichting volgens het strooiplan, zijn alle problemen en opmerkingen van de inwoners bekeken. Er is wat bijgestuurd. “Energieverdeler Eandis heeft ons goed geholpen. We kregen van hen de keuze uit acht scenario’s waarop het licht wordt gedoofd. Als we helemaal vrij zouden zijn, kozen we voor een regime waarin op vrijdag en zaterdag de lichten blijven branden, maar dan moeten we ook op zondag de lichten laten branden. Uit ecologisch en economisch standpunt is dat veel minder interessant. We passen de tijdstippen aan omdat veel mensen na 23 uur of voor 6 uur op pad zijn”, zegt schepen Dominique Dehaene.

Criminaliteit

Volgens het stadsbestuur is er ook geen enkele indicatie dat de criminaliteit in de stad stijgt in de ‘donkere’ uren. “Toch zijn veel Ieperlingen ongerust over hun veiligheid door deze maatregel. Het veiligheidsgevoel van de Ieperlingen zou dan ook veel groter zijn als de verlichting in het weekend en op feestdagen wel blijft branden. Aangezien het strooiplan ook rigoreus werd gevolgd voor het bepalen van de te doven straten, lijkt het ons ook logisch de lichten niet te doven bij sneeuwval”, zegt Ives Goudeseune van sp.a. Ook Emmily Talpe van Open Ieper treedt hem bij. “Dat de uren worden aangepast naar 24 tot 5 uur, juichen wij zeker toe, maar dit is onvoldoende. Enkele dagen geleden nog werd zelfs een petitie opgestart om het licht terug aan te steken in Ieper, heel wat mensen zijn dus ontevreden”, argumenteren de oppositieraadsleden. (BLI)

Bron: Het Laatste Nieuws (12 november 2015)