De nieuwe Ieperse straatnaamborden kwamen er vorig jaar na de lancering van het nieuwe controversiële stadslogo. Het CD&V stadsbestuur wou dit weinig gesmaakte logo immers overal in het straatbeeld zichtbaar maken en de vele honderden straatnaambordjes moesten daarbij helpen. De witte bordjes met rode letters werden daarbij vervangen door rode met witte letters, waardoor de leesbaarheid niet wordt bevorderd. Dat er bij historische namen enige duiding op het bordje staat, valt bij de meesten wel in goede aarde.

Maar daar hield het niet bij op, een aantal straatnamen werden hierbij officieus gewijzigd. De Maarschalk Plumerlaan werd gewoon Plumerlaan. Idem voor de Haiglaan, Frenchlaan en de Fochlaan. Adjudant Masscheleinlaan werd Masscheleinlaan en de De Brouwerstraat en Delaerestraat werden van hun prefix ‘deken’ ontdaan.

Het bordje Surmont de Volsberghestraat vermeldt Arthur, 1837-1906, burgemeester. Maar geen tien procent van de Ieperlingen kent de Volsberghestraat, omdat die in de volksmond kortweg Surmontstraat heet. Het juridisch karakter van al deze wijzigingen werd onmiddellijk in vraag gesteld.

Nu wordt voorgesteld om vanaf 1 januari 2012 maar liefst 120 straten officieel van naam te veranderen. Een aantal conform de nieuwe straatnaambordjes, andere worden volgens de pers opnieuw gewijzigd. Zo moeten heel wat gloednieuwe borden opnieuw vervangen worden. Waarom werd de wijziging van de straatnamen en de nieuwe borden niet samen uitgevoerd? Gebrek aan visie? Heeft Stad Ieper geld teveel?