Minister Bourgeois zal de Westhoek nu toch niet volledig laten beschermen.

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) heeft zijn standpunt gewijzigd in verband met de mogelijke Unesco-bescherming van de Wereldoorlog I-frontstreek in de Westhoek.

Open Vld Westhoek uitte reeds haar bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van zo’n erkenning. Minister Bourgeois: ‘Ondernemers, landbouwers, vakorganisaties en burgers vrezen dat te strikte maatregelen de dynamiek van de streek zullen afremmen. Ik begrijp die bezorgdheid. Daarom heb ik ervoor gekozen om niet over te gaan tot de bescherming van de frontzone als geheel.’

In de plaats van grote gebieden zal minister Bourgeois belangrijke relicten en kleinere plekken blijven beschermen. Unesco wil dat er eerst beschermingen op nationaal niveau worden gerealiseerd, vooraleer over te gaan tot een Unesco-erkenning. Als er stukken landschap worden beschermd , dan zal dat gebeuren in overleg met de provincie en de betrokken gemeenten.

Minister Bourgeois: ‘Ik blijf ijveren voor een Unesco-erkenning, maar ik besef ook dat een eventuele erkenning de leefbaarheid en de ontwikkeling van de Westhoek niet in de weg mag staan.’

De meeste monumenten en oorlogskerkhoven van de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen zijn trouwens al beschermd.