De totale kosten om het Auris instapklaar te zetten als stadhuis van Ieper werden bij de aankoop in 2011 op 200.000 EUR gebudgetteerd.  Vorig jaar steeg de geschatte kostprijs al tot 2,4 miljoen EURO. Nu blijkt dat de totale kosten bovenop de aankoopprijs rond de 6 à 7 mio euro zullen draaien. Dus maal 35 als we vertrekken van de bij de aankoop geraamde 200.000 euro kosten die zouden volstaan om het gebouw instapklaar te maken… Daar worden wij toch even stil van…

Het is ondertussen zelfs voor de grootste optimisten duidelijk dat het Auris-project ontspoort. De kosten swingen de pan uit. Het is niet ernstig te noemen dat enerzijds de lokale belastingen worden verhoogd onder het mom van al lang niet meer geïndexeerd, er een nieuwe belasting wordt ingevoerd, bijna alle Ieperse woonwijken in het donker worden gezet en dit om 100.000 euro te besparen … En dat er anderzijds zelfs zonder blozen 11 miljoen euro wordt neergeteld voor een nieuw of beter gezegd gerenoveerd stadhuis.

Om jullie een idee te geven van de absurde kostprijs van dit nu al 15 jaar oude gebouw enkele duizelingwekkende vaststellingen:
– dit zal meer dan 740€ per Iepers gezin kosten;
– elk van de 140 Ieperse ambtenaren en bestuurders die er zullen vertoeven krijgen een bureau van bijna 78.500€;
– Lag Ieper in Nederland, dan waren we met 57 meter (8000/140) per actieve ambtenaar in het stadhuis  kampioen van Nederland. (voor België geen cijfers beschikbaar)

De burgemeester zal ongetwijfeld argumenteren dat een deel zal worden verhuurd aan derden. Maar ik hou bij die 57 vierkante meter slechts rekening met 8.000 vierkante meter, en dus niet met de verhuurde ruimte van 2000 vierkante meter. Ik geef nog even mee dat bij de aankoop het stadsbestuur stelde dat ze slechts 5000 vierkante meter nodig had, en dus de helft kon verhuren. Nu kan er plots slechts 1/5e van de ruimte verhuurd worden; bovendien wordt deze ruimte bij ons weten niet gerenoveerd. Het is dus zeer twijfelachtig of dit enige opbrengst van betekenis met zich zal meebrengen, laat staan de 138.876 euro per jaar die ons werd voorgespiegeld bij de aankoop.

Bij de aankoop van het Auris gebouw stelde de meerderheid zelf dat een totale nieuwbouw 8 à 10 miljoen euro zou kosten, en dat dit voor een stad als Ieper onhaalbaar en zeker onwenselijk is. Nu wil dit stadsbestuur met 11 miljoen euro een nog groter bedrag uitgeven aan een 15 jaar oud gebouw dat overigens nooit voorzien werd om te dienen als stadhuis. Bij een korte zoektocht op internet konden we geen enkel nieuw gebouwd Belgisch stadhuis vinden die ook maar in de buurt kwam van die 11 miljoen, uitgezonderd het nieuwe stadhuis van Koksijde. Maar hiervoor kreeg de Koksijdenaar een uiterst modern stadhuis pal in het midden van de stad, dat volledig is opgetrokken voor zijn functie als stadhuis. De Ieperling krijgt voor diezelfde prijs een bijna 20 jaar oud gebouw, buiten het centrum, en dat nooit voorzien was als stadhuis …

Maar het is nog niet te laat. Nu hebben we nog de kans om dit bodemloze project te stoppen. Volgens de vorige burgemeester was de aankoop van 4.3 miljoen euro een godsgeschenk, en waren er talrijke geïnteresseerden voor dit pand. Het moet dan toch een fluitje van een cent zijn om dit pand in haar huidige staat te verkopen?