Vorige week hield Open Vld Ieper een internet enquête onder bijna 700 Ieperse facebook-gebruikers. Ruim 98% was voorstander van een openluchtzwembad, waarvan bijna 94% de voorkeur gaf aan een openluchtzwembad op de locatie van Ieper Strand. “Een duidelijk signaal van de Ieperse bevolking waaraan wij in de volgende legislatuur gevolg willen geven”, aldus voorzitter Emmily Talpe. “Na de definitieve sluiting van de Kosmos is er in de wijde omgeving geen enkel aanbod. Terwijl Ieper op vlak van zwemcultuur een geschiedenis heeft om u tegen te zeggen. Het stadsbestuur wil van Ieper de veertiende centrumstad maken in Vlaanderen, dit lijkt me dan ook een uitgelezen kans.”

In 2001 besliste het stadbestuur het openluchtzwembad aan de Lange Torhoutstraat te sluiten en er een soort stadstrand in te richten. Het schepencollege had zelfs een afbraak in gedachte, maar voormalig minister Dirk Van Mechelen (open Vld) besloot tegen het advies van het Ieperse stadsbestuur in het oudste openluchtzwembad van België te beschermen.

Overdekt zwembad

Het overdekt zwembad kampt met chronische overbevolking, een gevolg van het verdwijnen van sommige alternatieven in onze regio zoals Hydra te Boezinge. Een aantal grote en kleine maatregelen dringen zich dan ook op. “De openingsuren moeten een stuk ruimer”, volgens Emmily Talpe.”Zo is een gesloten zwembad op zondag namiddag zonde van de talrijke investeringen die erin werden gedaan. Verder lijkt het mij normaal dat niet-Ieperlingen iets meer betalen om in ons zwembad te komen zwemmen. Een tariefsysteem dat ook in Poperinge van kracht is. Maar op lange termijn is dit geen totaal oplossing, en kan enkel een nieuw openluchtzwembad soulaas brengen.”

Het zou alvast een historisch pand in ere herstellen en bij veel Ieperlingen mooie herinneringen boven halen.

link enquête