“Twee op drie Ieperlingen is niet blij met het doven van de openbare straatverlichting.” Dat zegt oppositiepartij Open Ieper na een steekproef in enkele Ieperse wijken en het centrum.

In juni 2014 besliste het schepencollege de straatverlichting te doven volgens het strooiplan, elke dag dus van 23 tot 6 uur. Open Ieper heeft die beslissing al meermaals aangeklaagd en bevroeg nu ook tweehonderd Ieperse gezinnen. “Bijna twee op drie mensen halen de gevaarlijke toestanden voor voetgangers en fietsers aan enhet gestegen onveiligsgevoel”, weet Emmily Talpe.

Aanpassingen

“Veiligheid en verkeersveiligheid staan in ons land terecht hoog op de politieke agenda. Het doven van de openbare straatverlichting heeft hierop een directe impact.”

De partij stelt voor de lichten te doven van middernacht tot 5 uur en niet meer in hetweekend. “Met het huidige doofbeleidbespaart Ieper 105.000 euro of drie euro per inwoner. Met een aanpassing naar vier op zeven dagen en een inkrimping in aantal uren bespaartIeper nog altijd tienduizenden euro’s en krijgt de Ieperling de veiligheid en comfort waar ze belastingen voor betalen”, gaat Talpe verder. “Het gemeentebestuur gaat het huidige beleid evalueren in augustus, maar dat is veel te laat volgens ons. Vooral omdat een aanpassing ook de nodige werken en kosten met zich zal meebrengen. Een bruisende stad zet je om 23 uur niet in het donker, en al zeker niet in hetweekend”, besluit het raadslid. (BLI)

 

Het Laatste Nieuws – 31 mei 2015