Raadslid Emmily Talpe (Open VLD) hoopt dat Ieper logiesverstrekkers geen ‘toeristentaks’ laat betalen. En Schepen Jef Verschoore (CD&V) rekent op de reclame van de toerist zelf en op de investering in een Ieperse expo rond couturier Edouard Vermeulen om het toerisme te herstellen. Dat bleek uit de afgelopen gemeenteraad.

“Het hoeft geen betoog dat de sector nu bijkomende ondersteuning nodig heeft”, sprak oppositieraadslid Emmily Talpe. “Na Parijs kreeg de sector in Ieper het al hard te verduren en volgens belangrijke economen zal de impact op korte termijn nog groter zijn. Vooral de toeristische sector zal de gevolgen hiervan voelen. We hoorden dat de sector nog voor de aanslagen in Maalbeek en Zaventem een voorstel had gedaan aan het schepencollege, maar dat het bestuur toen geen groen licht gaf voor bijkomende steun. Ze wilden onder andere kortingen kunnen geven voor musea, horeca en evenementen als mensen een overnachting boekten.”

Vrijstelling van belasting

“Onze fractie hoopt dat het bestuur toch nog concrete ondersteuning zal bieden”, besloot Talpe. “Laten we alle verhuurders vrijstellen van de belasting op het verstrekken van toeristische logies.”

Schepen van Toerisme Jef Verschoore (CD&V) erkende dat de sector klappen krijgt. “De voorbije weken zijn er veel annuleringen binnengekomen, maar het is nog te vroeg om de globale impact in te schatten. We zijn wel zeer bezorgd om deze belangrijke sector in onze stad. De jaarlijkse toeristische bestedingen uit het verblijfstoerisme worden geschat op 22 miljoen euro, met onmiddellijk daaraan gekoppeld de belangrijke directe en indirecte tewerkstelling. We volgen de evolutie op de voet en kunnen daarbij gelukkig rekenen op de steun van Toerisme Vlaanderen.”

De schepen benadrukte dat er nu hard wordt ingezet op gastvrijheid. “Toeristen moeten, als beste objectieve getuigen, onze toeristische troeven en de huidige rust in onze stad en regio beleven en straks ook uitdragen via mond-tot-mondreclame en sociale media.”

“We maken de komende maanden ook gebruik van de tijdelijke leegstand van het Merghelynckmuseum om extra verblijfstoeristen aan te trekken. En we plannen een extra spraakmakende tentoonstelling rond de wereldberoemde couturier van Ieperse bodem, Edouard Vermeulen van Natan (het modehuis dat onder andere koningin Mathilde kleedt, nvdr.).Maar op de vraag om extra steun te verlenen bovenop deze inspanning en investering, kunnen we niet ingaan.”

TOMMY HUYGHEBAERT ■

Het Nieuwsblad – 16/04/2016