Volgende maandag, net voor de gemeenteraad, zullen een aantal Ieperlingen een petitie overhandigen aan burgemeester Jan Durnez. De petitie “Wij willen licht in onze straat” verzamelde 3259 handtekeningen, bijna 10% van de Ieperse bevolking. Emmily Talpe: “Het verbaast ons niet dat er vanuit de buik van de Ieperling protest komt tegen het huidige doofbeleid.”

Sinds twee jaar wordt in Ieper bespaard door de straatverlichting ’s nachts volledig uit te schakelen. Oorspronkelijk besliste het stadsbestuur de lichten volledig te doven tussen 23uur en 6uur, maar na evaluatie en aandringen van Open Ieper werd dit bijgestuurd van middernacht tot 5 uur. Emmily Talpe: “Het zonder duidelijke visie volledig uitschakelen van de lichten 7 op 7 leidt tot verkeer- en sociale onveiligheid. In de woonwijken en de zijstraten van het centrum is het pikkedonker en dat stoot tegen de borst zeker wanneer men wel miljoenen euro’s over heeft voor megalomane projecten, zoals de renovatie van het nieuwe stadhuis op Ter Waarde (totale kostprijs: 11miljoen euro).”

De petitie toont aan dat heel wat bewoners een versterkt onveiligheidsgevoel ondervinden sedert het doven van de openbare verlichting. Emmily Talpe kaartte dit reeds in 2014 aan op de gemeenteraad, maar toen verweet schepen Dominique Dehaene haar te interpelleren op basis van toogpraat. “Ik hoop dat ze dit signaal van 10% van de Ieperse bevolking nu wel ernstig nemen. Na lang aandringen werd eind vorig jaar het aantal doofuren beperkt naar 24u tot 5u maar zes maanden later zien we hier nog niets van in de straat. De winter is voorbij, vijgen na Pasen dus om dit pas in de zomer te gaan aanpassen”, aldus Emmily Talpe.

Open Ieper komt ook met een concreet voorstel. Zo pleit ze voor een doordacht masterplan dat afstapt van het klakkeloos volgen van het strooiplan en opteert ze voor een aanpak straat per straat. Emmily Talpe legt uit dat er heel wat betere én energiezuinige alternatieven voorhanden zijn: “Met dimbare LED verlichting wordt bespaard en zetten we de Ieperling nooit helemaal in het donker. De initiële investering is duurder maar op lange termijn rendabel en het comfort van de Ieperling blijft gevrijwaard. Onze fractie zal op de eerstvolgende gemeenteraad een interpellatie indienen zodat het stadsbestuur meteen formeel kan reageren op de petitie.”