Een op tien Ieperlingen ondertekende de petitie om ’s nachts opnieuw verlichting te hebben in hun straat.

Net voor de gemeenteraad maandag zullen initiatiefnemers Marnik Burggraeve en Camille Coussement 3.259 handtekeningen overhandigen aan de stad. “We hopen dat onze inzet en het duidelijke signaal van zoveel Ieperlingen het stadsbestuur kan bewegen tot een serieuze bijsturing van het doofbeleid. En nee, we zijn niet tevreden met een uurtje later gedoofd en een uurtje vroeger terug aan. Dat is niet genoeg”, klinkt het. “Tijdens onze rondgang hebben we heel wat verzuchtingen gehoord. Mensen voelen zich in het donker niet meer veilig op straat, zijn bang dat ze zullen vallen, kunnen amper nog deftig parkeren of liggen uren wakker omdat hun kroost in het donker moet terugkeren. Daarbij denken wij ook aan het feit dat vandalen en inbrekers meer vrij spel hebben.”

Burgemeester Jan Durnez (CD&V/N-VA) wijst erop dat de gemeenteraad unaniem het burgemeestersconvenant ondertekende waarbij de stad zich engageerde minder CO2 uit te stoten. “We hebben onmiddellijk ingegrepen door het doofbeleid. Zo bespaarden we in 2015 meer dan 100.000 euro aan kosten omdat we veel energiezuiniger waren door de lichten te doven. Op 17 mei beginnen ze trouwens met die manuele aanpassing van driehonderd cabines om het licht twee uur langer per nacht te laten branden, volgens ons al een antwoord op het signaal. We experimenteren ook volop met zonnepanelen en ledverlichting om te kijken wat we in toekomst nog kunnen verbeteren.”

De initiatiefnemers snappen ook niet waarom bepaalde straten wel nog van licht kunnen genieten en andere buurten helemaal niet. “Wij betalen toch evenveel belastingen zeker? We zijn wel akkoord dat op lange termijn naar een oplossing met dimbare ledverlichting uit economische en ecologische reden moet komen. Maar zomaar alles doven, is voor ons geen optie. Op algemene veiligheid bespaar je niet.”

Oppositieraadslid Emmily Talpe (Open VLD) die het doofbeleid al lang aan de kaak stelt, reageerde al. “Het verbaast ons niet dat er vanuit de buik van de Ieperling protest komt. Ik hoop dat ze dit signaal van de Ieperse bevolking nu wel ernstig nemen.” (thv)

Bron: Het Nieuwsblad 27/04/2016