Gemeenteraad Ieper – 6 juni 2016

Open Ieper-Fractieleider Emmily Talpe betreurt dat het stadsbestuur ook dit jaar geen substantiële financiële tussenkomst voorziet voor de Kenotek Ypres Rally. “De Rally is een evenement met internationale faam waar we trots op mogen zijn. Met extra budget ondersteunen we niet alleen de Rally maar kan ook onze stad extra in de verf  gezet worden en dat is goed ook voor de opkomst, voor de horeca, voor de logiessector en heel wat handelaars.” aldus Talpe.

De rally zorgt al meer dan een halve eeuw voor sfeer en ambiance in Ieper. Dergelijk event opzetten vraagt heel wat ondersteuning en omkadering, niet in het minst op vlak van veiligheid naar, op en rond het parcours. Ieper zorgt dan ook terecht voor de nodige logistieke ondersteuning. Maar het uitblijven van een bijkomende financiële tussenkomst of sponsoring blijft verbazen en ontgoochelen.

Talpe hekelde ook het politiereglement dat van toepassing zal zijn tijdens de rally. In Ieper geldt een verbod op verkoop, bezit, verbruik en de uitdeling van alcoholische dranken langs het parcours. Dergelijk verbod zit niet vervat in de reglementen in Heuvelland en in Poperinge. “Het ontbreken van een uniform reglement over het volledige parcours is verwarrend voor de rally-bezoekers en weinig professioneel.”, verklaarde Talpe. Begin dit jaar werd nog gekozen voor één politieverordening voor de volledige politiezone, net omdat men niet kan verwachten van ordehandhavers dat ze met tien verschillende reglementen de baan op gaan. Die visie lijkt men nu dus plots “vergeten”. Talpe vroeg het stadsbestuur om consequent te zijn.