Bron: Het Nieuwsblad – 28/10/2016

Agentschap Wegen en Verkeer verwacht dat automobilisten nog zeker tot 18 november ernstige hinder zullen ondervinden op de snelweg A19. Hoewel de werken oorspronkelijk eind oktober afgelopen zouden zijn, blijft het tot zeker minstens november vloeken in de file. De aannemer werkt door in de vakantie om alles rond te krijgen.

Geen verkeersoverzicht op radio gaat voorbij of er wordt over ernstige hinder van soms meer dan een half uur extra gesproken op de snelweg A19 tussen Menen en Zonnebeke. De weg krijgt er momenteel een structureel onderhoud. Omdat de werken voor de winterperiode klaar moeten zijn, moeten heel wat werken noodgedwongen tegelijk gebeuren en dat veroorzaakt heel wat verkeersmiserie. Het lijkt erop dat voor die files, die zich in beide rijrichtingen voordoen, pas op 18 november – als het weer goed blijft, anders nog later – beterschap in zicht is.

“De files richting Kortrijk ontstaan door de versmalling tot één rijstrook en door het invoegend verkeer uit de opritten Wervik en Menen. Ik heb de minister gevraagd waarom in de rijrichting van Ieper dan wel voor twee beschikbare rijstroken werd gekozen”, legt Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe (Open VLD) uit. Zij stelde in het parlement enkele vragen over het fileleed aan minister Ben Weyts (N-VA) van Mobiliteit en Openbare Werken. “Vragen omdat iedere automobilist die de A19 op moet steen en been klaagt over de verkeersellende. Blijkbaar was het een keuze voor de verkeersveiligheid. En de werken zijn volgens de minister op dit moment al te ver gevorderd om de afscheidende veiligheidsstootbanden nog te kunnen verplaatsen. Wel wordt nog overwogen om de opritten Wervik en Menen in de richting van Kortrijk af te sluiten

De file heeft ook een zware impact op bedrijven uit de streek. “Wij hebben 200 vrachtwagens die per dag een gemiddelde vertraging van een half uur oplopen”, zegt Björn Crul, woordvoerder van Clarebout Potatoes, een bedrijf uit Heuvelland. “Rekening houdend met de rijd- en rusttijden van onze chauffeurs is het moeilijk om al het werk gedaan te krijgen.”

Verder werken tijdens vakantie

“Er valt weinig aan te doen, want er zijn geen alternatieve wegen en het wegdek ligt momenteel op veel plaatsen open in de streek”, zegt Marie Debucquoy, schepen van Mobiliteit in Zonnebeke (N-VA).
De werken zijn nog niet onmiddellijk afgelopen. Volgens het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) zal zeker nog 18 november aan de A19 worden gewerkt en tot begin december aan de bruggen. “Nu is de aannemer bezig met de waterdichting van de brugdekken en aan de vangrails. De aannemer werkt hieraan verder door tijdens de herfstvakantie. Op 7 november starten de asfalteringswerken van de nog resterende onderlagen en op 10 november is de toplaag ingepland. Vanaf 14 november moeten dan nog de markeringen geplaatst worden en de bermen aangevuld waarna de opkuis kan starten. In de week van 24 november werden de brugdekvoegen gebetonneerd waarna het beton een zevental dagen moet uitharden”, klinkt het bij AWV die zegt dat ook ’s nachts zal gewerkt worden tijden de asfaltering.

Tommy Huyghebaert en Thijs Pattyn

Het Nieuwsblad Regio Oostende-Westhoek – 28 oktober 2016