Bron: Het Laatste Nieuws –  25/10/2016

Het Ieperse justitiehuis aan het Colaertplein wordt gerenoveerd. Tijdens de werken zal het justitiehuis onderdak krijgen in de voormalige Flanders Language Valley in Ter Waarde 50. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe (Open Vld) aan minister Jo Vandeurzen (CD&V).

Enkele jaren geleden had Vlaams minister Vandeurzen het plan opgevat om een nieuwe locatie te zoeken voor het Ieperse justitiehuis omwille van de slechte staat van het pand aan het Colaertplein. Daar komt hij nu dus op terug. Deze zomer werd een overeenkomst voor drie jaar ondertekend voor een tijdelijke herlocatie op Ter Waarde. “Momenteel voert de eigenaar van het gebouw de nodige aanpassingswerken uit, zoals het opfrissen van het sanitair, de installatie van de onthaalbalie en aangepaste gesprekslokalen. De effectieve verhuis zal vermoedelijk pas eind dit jaar plaatsvinden”, legt Talpe uit.

Over de details van de werken kon de minister nog niet veel kwijt. Hij verwacht het bestek op korte termijn binnen te krijgen. Het gerenoveerde gebouw zou gebruikt worden als justitiehuis en ook de dienst Jongerenwelzijn van de stad zou er onderdak krijgen. “Bij de renovatie zal dan ook rekening worden gehouden met de specifieke noden van beide diensten”, weet Talpe. In het justitiehuis kunnen burgers terecht voor een eerste gesprek bij een justitieassistent of advocaat. Het is een laagdrempelige loketfunctie die de burgers informeert, bemiddelt, slachtoffers bijstaat en daders begeleidt bij hun strafuitvoering. (BLI)

Het Laatste Nieuws – 25 oktober 2016