Het Nieuwsblad – 19/01/2017

Volgens gemeenteraadslid Emmily Talpe zijn er in de laatste drie jaar al 220 auto’s bekrast.”De drempel om vandalisme te plegen, verlaagt in het duister.” Burgemeester Jan Durnez spreekt dat tegen en voelt zich gesteund door de lokale politie.

Tussen januari 2014 en oktober 2016 telde de lokale politie 220 gevallen van bekraste auto’s, met duidelijke opstoten in oktober 2015 en augustus 2016. Vooral rond de stationsbuurt ligt het aantal meldingen hoog. Een op vier van de gepleegde vandalenstreken vond plaats in het weekend.

“De cijfers zijn in realiteit nog veel hoger. Veel slachtoffers doen geen aangifte”, zegt Emmily Talpe, Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid voor Open Ieper.

“Minder klachten”

“Er is onmiskenbaar een verband met het uitschakelen van de straatverlichting. Diverse studies bevestigen dat goede straatverlichting een aanzienlijke rol speelt in het reduceren van criminaliteit. Uiteraard zal louter straatverlichting een inbreker of vandaal niet tegenhouden, maar het argument omkeren is intellectueel onjuist. Na lang aandringen bij het stadsbestuur branden de lichten nu weer in het weekend, maar nog niet in de week. De oplossing ligt volgens ons in permanente dimbare straatverlichting, zodat er 24 uur op 24 uur zichtbaarheid is. Een verlichte straat brengt directe sociale controle met zich.”

Burgemeester Jan Durnez (CD&V) vindt dat de cijfers die Talpe gebruikt haar eigen stelling ondermijnen. “In 2016 waren er met 61 gevallen zelfs minder klachten over bekraste auto’s (november en december nog niet meegerekend, nvdr.). Volgens de lokale politie is er trouwens geen verhoogde criminaliteit. Zij spreken dat tegen. De redenering van de politie is dat bij beperkte verlichting het meer opvalt als iemand nadert met bijvoorbeeld een zaklamp. Daarbij zijn er heel wat auto’s het doelwit geworden van een krasser in straten die permanent verlicht zijn. Pas op, Ieper betreurt elk geval. Maar het verhaal van krassen in carrosserie is van alle tijden en uiteindelijk tellen we ook maar 220 gevallen, verspreid over drie jaar en op 18.000 ingeschreven auto’s.”

De burgemeester wordt gesteund door de politie. “Uit verschillende analyses, ook in andere regio’s, werd aangetoond dat er geen oorzakelijk verband is tussen het doven van straatverlichting en de stijging in criminaliteit. Behalve de twee uitschieters blijven de cijfers door de jaren heen stabiel. De oorzaak van de stijging in augustus is te wijten aan een onbekende dader. Er zijn wel al verdachten geweest, maar voorlopig zijn er nog geen arrestaties gebeurd.”

Naast de dimbare straatverlichting wil Open Ieper ook meer gerichte camera’s. “Waar recentelijk camera’s werden geplaatst is er een daling van het aantal beschadigingen.”

Tommy Huyghebaert en Thijs Pattyn