Mits enige onderhoudswerken kan de brug aan het eind van de A19 in Ieper nog gebruikt worden. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe (Open Vld) van minister van mobiliteit Ben Weyts. “Dit is positief nieuws, zeker nu de Vlaamse overheid binnenkort alle modellen voor de aanpak van de wegverbinding tussen Ieper en Veurne, inclusief de doortrekking van de A19, opnieuw zal bestuderen”, aldus Talpe.

De A19 eindigt op vandaag in Ieper, maar oorspronkelijk was een doortrekking tot in Veurne gepland. Omdat die doortrekking nog niet gerealiseerd werd, is de brug over de Noorderring (N38) in Ieper nooit in gebruik genomen. “Het viaduct veroverde zo zelfs een plaats in de lijst van grote nutteloze bouwwerken in België op Wikipedia”, licht Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe toe. “In al die jaren werd ook slechts één herstellingswerk uitgevoerd, namelijk een uitspoeling van de grond onder het talud van de brug (kostprijs 1.100 euro)”. Omdat steeds meer stemmen opgingen dat de brug na drie decennia van ongebruik onbruikbaar was geworden, informeerde Talpe bij minister van mobiliteit Ben Weyts naar de staat van de brug.

Volgens de minister kan het viaduct wel degelijk nog in gebruik genomen worden, mits een aantal onderhouds- en/of herstellingswerken. Die werken omvatten onder meer de aanleg van nieuwe leuningen, randbalken en KWS-toplagen. Talpe, die al jaren de slechte verbinding tussen Ieper en de westkust hekelt, reageerde tevreden op het antwoord van de minister: “In het kader van de actualisatiestudie van de Vlaamse overheid, waarbij alle modellen voor de aanpak van de missing link tussen Ieper en Veurne opnieuw bestudeerd worden, is het goed nieuws dat het viaduct nog gebruikt kan worden. De brug belichaamt immers de doortrekking van de A19 naar de kust, wat oorspronkelijk ook de bedoeling was. Ik hoop dat er met de nieuwe actualisatiestudie snel een doorbraak komt in het dossier.”