Gemeenteraad Ieper – 4 september 2017

De werkgroep Mobiliteit van de ouderraad Sint-Jozefschool Ieper brengt in een memorandum de onveilige situatie in de Meenseweg onder de aandacht. Emmily Talpe informeerde bij het stadsbestuur naar haar reactie op het memorandum en naar de stappen die men nog deze legislatuur wil ondernemen.

Het memorandum ‘Voor een veilige Meenseweg en omgeving’ stelt dat de druk bereden Meenseweg onvoldoende veilig blijft voor de zwakke weggebruiker. De ouderraad haalt daarbij diverse pijnpunten aan. Zo hekelen zij dat de voetpaden op bepaalde plaatsen niet breed genoeg om met een rolstoel of kinderwagen te rijden, en dat vlakbij een school en een woonzorgcentrum. Het fietspad is erg smal en ligt – enkel afgescheiden met witte lijnen – tussen de straat en de parkeerplaatsen. Bovendien merken ze op dat auto’s die vanuit garages of zijstraten de Meenseweg willen opdraaien vaak al tot over het fietspad moeten rijden om een goed zicht te kunnen hebben. Ook de oversteekplaatsen willen ze beter verlicht zien en het gevaarlijke kruispunt Meenseweg – Steverlyncklaan structureel aangepakt.

“Kortom, gevaarlijke situaties stelt de ouderraad, en dat vlakbij een sportcentrum, diverse winkels, scholen en bedrijven”, zegt liberaal gemeenteraadslid Emmily Talpe. “Bovendien verwacht de school terecht dat er hier in de toekomst nog drukker autoverkeer zal zijn, gezien de Meenseweg volgens het ontwerp mobiliteitsplan van schepen Dehaene deel zou uitmaken van een zogenaamde ‘kleine ring’ en gezien hier in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan woonuitbreiding is voorzien.” Talpe informeerde dan ook naar de reactie van het stadbestuur op het memorandum en naar de ingrepen die men op korte termijn nog wil realiseren.

Schepen Dehaene erkende de pijnpunten van de Meenseweg. Volgens hem is de enige oplossing echter een volledige heraanleg van de weg, maar de kosten daarvan kunnen hoog oplopen. Emmily Talpe: “We begrijpen uiteraard dat een herinrichting budgettair geen evidentie is en dat beleid keuzes maken is. U zegt dat u op korte termijn niets meer kan doen, maar in het memorandum staan toch nog enkele vragen naar kleine ingrepen. Talpe drong bij de schepen aan nog eens samen te zitten met de ouderraad om dit verder te bespreken.