Gemeenteraad Ieper – 4 september 2017

Het Ieperse stadsbestuur  toont zich niet bereid een mogelijke samenwerking met Bellewaerde rond het nieuwe zwembad te onderzoeken. Nochtans bleek recent dat het moederbedrijf van Bellewaerde wel degelijk interesse heeft in publiek-private samenwerkingen. Emmily Talpe (Open Ieper) is teleurgesteld dat het stadsbestuur hardnekkig weigert de opportuniteiten hiervan in te zien.

Toen Bellewaerde enkele maanden geleden haar plannen voor een aquapark in Ieper uit de doeken deed, reageerde Open Ieper meteen enthousiast. “Ieper kampt met een tekort aan ruimte om comfortabel te zwemmen. Bovendien wordt ons huidige zwembad er ook niet jonger op en gaan er steeds meer stemmen op voor een nieuw openluchtzwembad”, aldus fractieleider Emmily Talpe.  Op de gemeenteraad eind mei opperde de politica al dat een samenwerking tussen de stad Ieper en Bellewaerde absoluut het onderzoeken waard is. Het antwoord van de burgemeester was toen echter kortweg dat er hem geen voorstellen vanuit Bellewaerde bekend waren en dat hij zelf niet van plan is om contact op te nemen.

Recent bleek echter dat Walibi, net als Bellewaerde in handen van de Franse groep ‘Compagnie des Alpes’,  kandidaat is om samen met de gemeente Landen een zwembad te bouwen.  “De pretparkengroep van Bellewaerde toont dus wel degelijk interesse in het uitwerken van publiek-private zwembadprojecten”, zegt Talpe. Daarom herhaalde Open Ieper op de gemeenteraad haar vraag of het stadsbestuur alsnog bereid is zelf initiatief te nemen en een samenwerking te onderzoeken.

De burgemeester hield nog steeds vast aan zijn standpunt dat het Ieperse zwembad niet verouderd is en voldoende capaciteit biedt. Hij opperde ook dat een samenwerking een hoge kostprijs kan hebben. Emmily Talpe reageerde ontgoocheld: “Het heeft geen zin om met bedragen te goochelen zonder op zijn minst aan tafel te zitten met Bellewaerde. Hoe kan ik jullie wakker schudden? Een ongelooflijk gemiste kans.”