Gemeenteraad Ieper – 4 september 2017

Op de gemeenteraad werd gedebatteerd over een alternatieve locatie voor de zaterdagmarkt op de momenten dat de Grote Markt niet beschikbaar is. Op vandaag wordt in dat geval normaliter geopteerd voor de Esplanade. Open Ieper is de piste van het Vandepeereboomplein genegen, maar maakt zich ernstig zorgen om voldoende parkeeraanbod. “Wij kunnen alleen maar ons pleidooi voor een ondergrondse parking in de binnenstad herhalen. Zo krijg je open plaats voor evenementen, een occasionele zaterdagmarkt én een voldoende parkeeraanbod”, aldus Emmily Talpe.

Al jaar en dag is er traditiegetrouw de wekelijkse zaterdagmarkt op de Grote Markt in Ieper. Bij evenementen op die locatie verhuist de markt normaliter naar de Esplanade. Nu gaan er stemmen op om eerder te kiezen voor het Vandepeereboomplein als alternatief wanneer de Grote Markt niet beschikbaar is. “Open Ieper beaamt dat het Vandepeereboomplein een aantal voordelen biedt in vergelijking met het Esplanadeplein.  En dan denken wij aan de winkels en de horeca in het centrum die zich op een comfortabele wandelafstand bevinden, een plus voor zowel de handelaars als de marktbezoekers”, zegt Emmily Talpe.

De liberalen zien echter ook één groot probleem en dat is de beschikbare parking. “We weten allemaal dat het op zaterdag in de binnenstad geen sinecure is om een parkeerplaats te vinden, zelfs met de 183 parkeerplaatsen die nu voorhanden zijn op het Vandepeereboomplein en het Sint-Maartensplein  Laat staan als het plan doorgevoerd wordt om daar van 183 naar 53 plaatsen te zakken”, argumenteert Talpe. Het Vlaams parlementslid herhaalde daarom ook haar pleidooi voor een ondergrondse parking in de binnenstad: “Zo krijg je én een open plaats voor evenementen en een occasionele zaterdagmarkt én een voldoende parkeeraanbod. Want wat ben je met een markt of event als de mensen wegblijven omdat ze toch geen parkeerplaats in de buurt vinden?”