Ieper – Vlaams Parlementslid en fractieleider in de gemeenteraad Emmily Talpe (41) werd door het bestuur van Open Ieper unaniem verkozen als lijsttrekker. Talpe doet bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar een gooi naar de burgemeesterssjerp.

Open Ieper steekt de ambitie niet onder stoelen of banken en wil in 2018 mee besturen. “Onze stad heeft zuurstof nodig en een nieuwe dynamiek”, vindt Emmily Talpe. “De samenleving vergrijst en we slagen er onvoldoende in om jonge mensen aan onze stad te binden. Focussen op het woonaanbod alleen is niet genoeg. Open Ieper wil de stad doen bruisen. Een bereikbaar centrum met voldoende parkeergelegenheid is een prioriteit. Sinds deze bestuursperiode staan we elke dag meer en meer stil in het Ieperse verkeer. Er is dringend behoefte aan een beter mobiliteitsplan.”

Ook veiligheid is een belangrijk thema. In afwachting van dimbare ledverlichting willen de liberalen de openbare straatverlichting ’s nachts overal terug aan en inzetten op een cameraschild langs de invalswegen. “Willen we ons project maximaal realiseren, dan moeten we ook de burgemeesterssjerp durven ambiëren. De kiezer beslist in 2018, maar de Ieperlingen kunnen alvast op mij rekenen.”

Talpe startte haar politieke carrière in 2006 en zetelt sinds 2014 in het Vlaams Parlement. “Mijn werk en relaties in Brussel vormen een meerwaarde voor Ieper, want heel wat belangrijke lokale projecten worden vanuit de Vlaamse regering gestuurd en gefinancierd. De voorbije jaren heb ik zowel in de oppositie als in de meerderheid ervaring opgedaan. Als burgemeester moet je bruggen kunnen bouwen over de partijgrenzen heen.”

“Emmily is het gezicht en de grote drijvende kracht van Open Ieper, we zijn trots dat ze onze lijsttrekker en kandidaat-burgemeester wil zijn”, zegt Pepijn Decoene, voorzitter van Open Ieper. “In 2012 haalden we mede dankzij haar inzet al een extra zetel in de gemeenteraad. Wie onze lijst nog zal versterken, wordt pas later bekendgemaakt.”

Bron: Het Nieuwsblad – 13 oktober 2017