Krant van West-Vlaanderen/West – 20 Okt. 2017

https://kw.be/l/ieper/

Bijna zes maanden geleden maakte N-VA bekend dat ze naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt zonder kartelpartner CD&V. “We willen meer onze eigen accenten leggen in het beleid van de stad”, zegt Kamerlid en gemeenteraadsvoorzitter Jan Vercammen. “Intussen zijn we volop bezig met de lijstvorming. Schepen Eva Ryde zal de lijst trekken, ik word lijstduwer. In Ieper merken we dat er heel veel mensen zijn die sympathie hebben voor ons, maar ook politiek hun nek uitsteken, is nog een ander verhaal. We streven naar een goede mix van jeugdige en ervaren mensen op de lijst. Momenteel hebben we vijf zetels met de kartellijst en dat wordt ook ons doel bij de verkiezingen.”

Jef Verschoore

CD&V maakte in oktober vorig jaar al, twéé jaar voor de verkiezingen, bekend dat het inzet op het trio Katrien Desomer, Dieter Deltour en Dominique Dehaene. “Een positieve zaak dat er zo snel duidelijkheid is gekomen”, vertelt voorzitter Miguel Stevens. “Naar aanleiding van de burgemeesterskwestie met Yves Leterme hebben we met iedereen in de partij gesproken. Daaruit zijn enkele zaken gebleken en die hebben we meteen ook voor iedereen duidelijk gemaakt. Het is voor het eerst sinds lang dat we zonder nationale topper naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken. Na Marcel Bode en Paul Breyne hadden we Yves Leterme. Nu kiezen we voor drie jonge, maar toch ervaren mensen. De lijst vullen zonder N-VA wordt geen probleem, er hebben al 17 mensen toegezegd.” En wat gebeurt er met Jef Verschoore, die in 2012 op Leterme na het meeste stemmen verzamelde? “Hij heeft een tijd geleden aangegeven dat hij bezig is aan zijn laatste mandaat en niet meer zal opkomen”, aldus Miguel Stevens. “Meneer Stevens kan blijkbaar in een glazen bol kijken”, reageert Jef Verschoore. “Ons laatste gesprek dateert van ruim twee jaar geleden. Ik heb in elk geval nog niets beslist. De vraag waar ik nu mee worstel, is of ik me nog verkiesbaar stel of niet. Ik ben er zelf nog niet uit.”

Mee besturen

De splitsing van het kartel biedt kansen aan de oppositie. “Wij zijn voorzichtig begonnen aan de lijstvorming en willen die presenteren op 1 mei, de Dag van de Arbeid”, vertelt Philip Bolle (SP.A). “De huidige raadsleden hebben aangegeven dat ze graag op post blijven en ik ben kandidaat-lijsttrekker. We hebben nu vijf zetels en hebben de ambitie om te groeien. Het is bijna 80 jaar geleden dat socialisten in Ieper deel uitmaakten van het stadsbestuur, de gretigheid om mee te besturen is groot.” Eenzelfde geluid bij Open Ieper. “De tijd dat één partij alles voor het zeggen had is voorbij”, vertelt Vlaams Parlementslid Emmily Talpe, die lijsttrekker wordt. “We leggen de lat hoger en ook wij willen mee besturen, al zal de kiezer uiteindelijk de kaarten schudden. We komen opnieuw op als Open Ieper, de enige lijst waar ook plaats is voor onafhankelijken. Onze zes mandatarissen hebben alvast aangegeven dat ze opnieuw willen meedoen.”

Twee zetels

Vlaams Belang en Groen ten slotte willen ook hun rol spelen. “De zoektocht naar kandidaten is van start gegaan”, zegt Nancy Six (Vlaams Belang). “Onze top drie ligt al vast. Ik word lijsttrekker, we maken meer namen bekend op 15 december als onze nationale voorzitter Tom Van Grieken naar Ieper komt. Voor ons streefdoel moeten we realistisch zijn. We zouden graag onze twee zetels behouden, al zijn deze verkiezingen met de splitsing van het kartel heel moeilijk te voorspellen.” Bij Groen zijn nog geen namen bekend. “Bij ons primeert de inhoud, we zullen pas in het voorjaar kijken naar de lijstvorming”, vertelt voorzitter Diederik Vandenbulcke. “In 2012 kwamen we 10 tot 20 stemmen te kort voor een tweede zetel. Heel frustrerend, maar nu gaan we daar volop voor en waarom zou er geen derde zetel bij kunnen komen?”

Door Jeroen Laseure