Op zaterdag 2 maart werd de campagne van Open Vld afgetrapt. Ook de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams parlement werd bekend gemaakt: Bart Tommelein is lijsttrekker, gevolgd door Emmily Talpe, burgemeester van Ieper, op de tweede plaats. Op drie staat Mercedes van Volcem uit Brugge en op vier Francesco Vanderjeugd, burgemeester van Staden.

Emmily Talpe: “Uiteraard ben ik zeer tevreden met de tweede plaats op de Vlaamse lijst. Ik wil mijn partij bedanken voor het vertrouwen. Door mijn ervaring als Vlaams parlementslid, besef ik goed hoe belangrijk het is voor een stad – maar ook voor de ruime regio – om een vertegenwoordiger te hebben in het parlement. Zeker op Vlaams niveau komen heel wat dossiers aan bod die regionaal gebonden zijn. Denk maar aan de discussie over de missing link tussen Ieper en de Westkust of de gevolgen van de betonstop voor onze streek.

Net daarom is de combinatie van het burgemeesterschap met een zetel in het Vlaams parlement een troef. Beide functies versterken elkaar. Enerzijds kan je als burgemeester in het Vlaams parlement de regionale belangen gaan verdedigen, en anderzijds kan je als Vlaams volksvertegenwoordiger ook terugvallen op de dagdagelijkse realiteit waarmee je in je thuisstad geconfronteerd wordt.

Ik ben nu ondertussen twee maand burgemeester van Ieper, en doe het enorm graag. Ik zal mij onverminderd blijven inzetten. Een zetel in het Vlaams parlement zou natuurlijk extra tijd in beslag nemen, maar daar zie ik geen probleem. Het is vooral een kwestie van hard werken, maar dat ben ik gewoon. Bovendien beschik ik als uittredend parlementslid al over de nodige knowhow, en ben ik vertrouwd met de werking van het parlement en met heel wat dossiers.

Maar laat ons eerst een sterke campagne voeren en de verkiezingen afwachten, want het is uiteindelijk nog altijd de kiezer die beslist.”