Verscheidene steden en gemeenten, waaronder Poperinge en Ieper, herdenken de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki, nu 74 jaar geleden tijdens Tweede Wereldoorlog.

Ieper is sinds vorig jaar, op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima, de ‘hoofdstad’ van Mayors for Peace voor België. In België zijn 375 steden en gemeenten lid van dat internationaal netwerk.

De organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki om, uit solidariteit met steden uit de hele wereld, te pleiten voor nucleaire ontwapening.

De Ieperse burgemeester Emmily Talpe riep alle leden van Mayors for Peace op om deel te nemen aan de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus 1945. In Ieper werd de Mayors for Peace-vlag gehesen om 8.15 uur op het pleintje op de hoek van het Sint-Maartensplein en het Vandenpeereboomplein. De vlag wordt vervolgens gestreken op vrijdag 9 augustus om 11.02 uur, de twee tijdstippen waarop twee bommen de twee steden vernielden. Ook in Poperinge werd dinsdagochtend de Mayors for Peace-vlag gehesen. (LBR)