Groot nieuws voor Gent-Wevelgem én voor stad Ieper: de Ieperse Grote Markt wordt de komende jaren het unieke decor voor één van de mooiste klassiekers van het wielerseizoen !

Voor Gent-Wevelgem In Flanders Fields is het als WorldTour-wedstrijd belangrijk om te blijven vernieuwen en haar identiteit te versterken.

Na het opwaarderen van het vrouwenwielrennen,  de toevoeging van de “Plugstreets” aan het parcours, de introductie van het  “7 races in 1 day”-concept, pakt de organisatie nu uit met een gloednieuwe startplaats voor de WorldTour Wedstrijd van de Heren Elite, midden in Flanders Fields : dé Vredesstad Ieper.

Emmily Talpe, burgemeester van de stad Ieper: “We zijn supertrots op deze samenwerking. Het feit dat zo’n belangrijk sportevenement naar Ieper komt, kan tellen qua uitstraling. Het zet Ieper opnieuw internationaal op de kaart na de voorbije herdenkingsperiode WO1 en de media-aandacht voor zo’n koers is immens. Het is voor ons een enorme opportuniteit en, na de start van de etappe van de Tour de France in 2014, opnieuw een sportief evenement op topniveau dat we ontvangen. Stad Ieper wil deze samenwerking dus aangrijpen om zich verder te profileren als sportstad en als gaststad voor grote evenementen.”

Een versterkte samenwerking !

Voor Gent-Wevelgem In Flanders Fields voelt de startplaats Ieper aan als “Coming Home”. Van 1945 tot en met 1991 passeerde de wedstrijd ononderbroken door Ieper, in 2013 werd deze traditie terug opgenomen.

De samenwerking tussen Gent-Wevelgem en Stad Ieper is trouwens niet nieuw. In 2016 al sloot de stad, samen met de Koninklijke Ieperse Wielerclub en de Koninklijke Wielerclub de Sasspurters Boezinge al een samenwerkingsverband met Gent-Wevelgem. Vier edities al is Ieper de startplaats voor 3 van de 7 wedstrijden die plaatsvinden de laatste zondag van maart : Dames Elite, U23 Beloften Heren (Gent-Wevelgem Kattekoers), U19 Juniores Heren (Gent-Wevelgem GP André Noyelle). In deelgemeente Boezinge worden ook nog 3 jeugdwedstrijden Gent-Wevelgem verreden. (U19 en U17 Dames en de Katjeskoers U17 Heren)

De officieuze start van de Heren Elite-wedstrijd zal in 2020 plaatsvinden op de majestueuze Grote Markt, omringd door de Menenpoort en de Sint-Maartenskathedraal en in de schaduw van de Lakenhalle met Belfort (Unesco Werelderfgoed). De renners verlaten Ieper via de Menenpoort.

 

Ieper als partner van Gent-Wevelgem.

Het nieuwe stadsbestuur toonde meteen interesse om het startschot van de Heren Elite te laten knallen op de historische markt van Ieper. De onderhandelingen werden opgestart en dit resulteerde in een samenwerkingsakkoord voor de volgende 6 jaar.

De economische return schat de stad hoog in. Heel wat wielerliefhebbers zullen het laatste weekend van maart naar Ieper afzakken voor de start van Gent-Wevelgem. Er is alvast plaats genoeg om ook de professionele ploegen logies aan te bieden. Ook op toeristisch vlak voorziet de stad extra stimulansen (actieve promotie voor een gevarieerde citytrip, continue promotie van de permanent uitgepijlde fietsroute Gent-Wevelgem in Flanders Fields met passage door Ieper, het stimuleren van verblijfstoerisme in de periode van Gent-Wevelgem met een streven naar maximale hotelbezetting,…). Stad Ieper wil hier trouwens een meerdaags evenement van maken, een sociale gebeurtenis met tal van activiteiten, waar we de plaatselijke verenigingen, horeca, logiesuitbaters, de Ieperlingen tout court… bij betrekken.

Emmily Talpe, burgemeester van de stad Ieper: “Stad Ieper en Gent-Wevelgem hebben nu een overeenkomst afgesloten voor 6 jaar (2020 – 2025). Door het wegvallen van The Great War Remembrance Race werd het voor ons financieel mogelijk om naast de passage Gent-Wevelgem ook de start hier te organiseren. Maar niet onbelangrijk: op deze manier garanderen we de toekomst van de Kattekoers, GP André Noyelle en de wedstrijden te Boezinge. (Koninklijke Yperse Wielerclub en Sasspurters Boezinge). Deze wedstrijden zijn verbonden met het DNA van onze stad en zijn een belangrijke pijler in ons verenigingsleven.

Stad Ieper heeft trouwens ervaring met het organiseren van grote evenementen zoals een rit van de Tour de France in 2014, de jaarlijkse Rally, de Kattenstoet, Gevleugelde Stad, een indrukwekkende reeks herdenkingen WO1 met ontvangsten van heel wat wereldleiders –zelfs de BBC kwam een hele dag lang live uitzenden op onze Grote Markt. We zijn er klaar voor. ”

 

Het DNA van Gent-Wevelgem, rijdend door de geschiedenis.

Het parcours van Gent-Wevelgem in Flanders Fields is opgebouwd uit een kwartet.
De eindeloze vlakte van de Moeren – de meedogenloze Kemmelberg – de historische Plugstreets en die lange rechte lijn van Ieper naar Wevelgem, en dit alles continu flirtend met de frontlijn van 100 jaar geleden.

Langsheen de talrijke begraafplaatsen, voor en doorheen monumenten kruist de wedstrijd het voormalig oorlogslandschap, niet voor niets draagt Gent-Wevelgem de subtitel “In Flanders Fields”.

Door niet alleen een passage maar ook de start van haar wedstrijd bij de Heren Elite naar Ieper te brengen versterkt de organisatie haar identiteit nog meer.

Als trotse pijler van de befaamde Flanders Classics-serie brengt Gent-Wevelgem In Flanders Fields hulde aan de slachtoffers en helden van WO I. Ze herinnert de meer dan 600.000 doden die vielen in ons land, voor ons land. Voor elk van de 425.000 graven in de frontstreek is er een verhaal, een verhaal dat de koers wil blijven vertellen, herinneren en respecteren. Een eerbetoon aan wie vocht en sneuvelde op de slagvelden van Flanders Fields.

Gent-Wevelgem wil, net als Stad Ieper, een symbool zijn van vrede. Een oproep, opdat naties elkaar enkel en alleen bekampen in de sport, sport die mensen verbindt.

Gent-Wevelgem en de toekomst van het wielrennen

Nergens ter wereld brengt een organisatie 7 wedstrijden, allen op het allerhoogste niveau op 1 dag. Het is en blijft een unicum.
7 categorieën: jeugd en profs, dames en heren, alle 7 winnaars, samen op het podium in Wevelgem.
Ook peuters, kleuters en kinderen, wielertoeristen en wielerfanaten komen in het weekend van Gent-Wevelgem aan hun trekken.

Gent-Wevelgem In Flanders Fields wil hiermee haar steentje bijdragen aan de basis van het wielrennen en aan de verdere ontwikkeling van de wielersport in al zijn facetten.

Bedankt Deinze !

De organisatie van Gent-Wevelgem wenst de stad Deinze ook uitdrukkelijk te bedanken voor de uitmuntende samenwerking gedurende de afgelopen 17 edities.