Tientallen vrijwilligers ontvouwden zaterdagavond de ‘grootste vredesvlag ter wereld’ op de Grote Markt om de Internationale Dag van de Vrede te vieren. “Vrede ligt ons, Ieperlingen, na aan het hart.”

21 september werd 38 jaar geleden door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Een dag die ook in Ieper werd gevierd, want de stad profileert zich uitdrukkelijk als vredesstad.

“Het maakt mij als burgemeester trots dat we in Ieper met zovelen aanwezig zijn om de oproep tot vrede krachtig te laten weerklinken”, zegt Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Vrede ligt ons, Ieperlingen, na aan het hart. Telkens we passeren langs de Menenpoort of een van de vele oorlogsbegraafplaatsen in de streek, worden we herinnerd aan de waarde van vrede. Onze stad, die meer dan honderd jaar geleden compleet verwoest werd tijdens WO I, heeft recht van spreken. Hier vielen ontelbare slachtoffers en duizenden families leden zwaar onder tragisch verlies, honger en ziektes.”

1.800 vierkante meter groot

Sinds het bezoek van de paus in 1985 neemt Ieper de rol van vredesstad actief op. “Zo reiken we volgend jaar voor de zevende keer de vredesprijs uit aan een persoon of organisatie die zich de voorbije jaren heeft ingezet voor vrede wereldwijd”, gaat Talpe verder. “Ieper is voortrekker van het netwerk Mayors for Peace in België en probeert regelmatig vrede en wapenstilstand onder de aandacht te brengen. In 2017 deden we dat door de grootste vredesvlag ter wereld te stikken en te ontvouwen op onze Grote Markt. Een vlag van maar liefst 1.800 vierkante meter groot en 120 kilogram zwaar.”

Tientallen vrijwilligers tekenden zaterdag even voor 18 uur present om de vlag voor de tweede keer in zijn bestaan te ontvouwen op de Grote Markt. Stad Ieper trakteerde de helpende vrijwilligers achteraf op een glaasje in het nabijgelegen museumcafé van het In Flanders Fields Museum.

Thijs Pattyn

Bron: Het Nieuwsblad – 23/09/2019