Bron: Het Laatste Nieuws

Burgemeester van Ieper Emmily Talpe werd vrijdag unaniem verkozen tot voorzitter van Brandweerzone Westhoek. Talpe neemt de fakkel over van Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde. Vanden Bussche nam ontslag na de aankondiging van Koksijde, De Panne en Nieuwpoort dat ze zich willen afsplitsen van de brandweerzone Westhoek.

De hoofdreden hiertoe is het gegeven dat de kust voor andere uitdagingen staat met een grote toevloed van mensen in de toeristische seizoenen en de vele appartementen.

Kersvers voorzitter Emmily Talpe staat dus meteen voor een grote opdracht. “Voorlopig blijft alles zoals het is, eerst dient uitgezocht worden wat wettelijk mogelijk is en hoe een eventuele splitsing juridisch en organisatorisch kan aangepakt worden. De brandweerzones zijn overigens een federale materie”, zegt Talpe. “Het is dus op zijn minst wachten op een nieuw regering voor meer duidelijkheid hieromtrent.” Emmily Talpe beseft dat een eventueel op stapel staande splitsing wat spanningen met zich meebrengt. “Sommige beslissingen zijn moeilijker te nemen omdat we nog niet weten of we samen of gesplitst verder gaan. Wat voor mij als voorzitter in ieder geval voorop staat is ten allen tijde de veiligheid van onze inwoners garanderen, de kwaliteit van de dienstverlening bewaken en onrust bij de medewerkers wegnemen.” (CMW)

Christoph Maertens

Bron: Het Laatste Nieuws