In de tien steden en gemeenten van de politiezone Arro Ieper (IeperPoperingeWervikZonnebeke,HeuvellandMoorsledeStadenVleterenLangemark-Poelkapelle en Mesen) moet iedereen ouder dan 12 jaar voortaan verplicht een mondmasker bij zich hebben op het openbaar domein en publiek toegankelijke plaatsen van de stad en gemeente. Op die manier kan men, in geval van grote drukte of waar de afstandsregels moeilijker gerespecteerd kunnen worden, meteen een mondmasker opzetten. De burgemeesters van de politiezone Arro Ieper zullen hiertoe elk een besluit opmaken. In Ieper geldt de verplichting vanaf donderdag 6 augustus.

Burgemeester van Ieper en voorzitter van het politiecollege Emmily Talpe, tevens : “We hebben deze beslissing gezamenlijk genomen met alle burgermeesters van de politiezone, wat het voordeel heeft van de uniformiteit. Het was algemeen al aangewezen en sterk aanbevolen om steeds en overal een mondmasker op zak te hebben, gezien op veel plaatsen het dragen ervan al verplicht is (winkels, horeca, …). In Ieper blijft het dragen van een mondmasker ook verplicht op enkele drukkere locaties, zoals in het kernwinkelgebied. De beslissing die we nu nemen is een logische aanvulling, die ervoor moet zorgen dat mensen ook op andere plaatsen waar het plots druk is snel een mondmasker kunnen opzetten.”

Ook de korpschef van de politiezone Arro Ieper Kenneth Coigné reageert tevreden op de beslissing: “Het is een goede zaak dat de beslissing eenduidig is en geldt voor de hele zone. Het werkt sensibiliserend, en bovendien kunnen mensen nu meteen het mondmasker opzetten wanneer we hen erop wijzen dat dit op die plaats verplicht is. Onze politiemensen zetten momenteel alles op alles om, naast hun dagdagelijks werk, volop in te zetten op de handhaving van alle geldende coronamaatregelen. Uiteraard rekenen we ook op de burgerzin van eenieder, zodat we samen de verspreiding van het coronavirus maximaal kunnen tegengaan.”