Na herhaaldelijk overleg met de gouverneur, hulpdiensten en de organisatie Club Superstage, maakt de burgemeester van gaststad Ieper bekend dat de rally van Ieper niet zal doorgaan. “Met pijn in het hart, maar een noodzakelijke beslissing. De gezondheidssituatie in ons land is te kritiek”, klinkt het.

Van 20 tot 22 november zou voor de eerste keer in de geschiedenis een manche van het FIA Wereldkampioenschap Rally in België gereden worden, maar COVID-19 heeft er nu anders over beslist.

Burgemeester Emmily Talpe: “De euforie rond het binnenhalen van de eerste WK in ons land en als gaststad te mogen ontvangen, is al een tijdje sterk geslonken. De voorbije weken was er continu nauw en constructief overleg met de organisatie. Het format van het event werd ook regelmatig bijgestuurd in een poging om het event in beperktere uitvoering alsnog coronaproof te kunnen laten doorgaan. Maar de belangrijkste parameter dat zijn boven alles de gezondheidscijfers. De realiteit is op vandaag bijzonder alarmerend. De druk op de zorgsector is enorm. De voorlopige einddatum van de verstrengde federale maatregelen ligt op 19 november maar het is overduidelijk dat de situatie nog lang niet onder controle is. Niet voor niets zit de veiligheidsraad vandaag terug samen. Annuleren is de enige juiste beslissing.”

Omdat de rally op het grondgebied van meerdere West-Vlaamse gemeenten passeert, is het de gouverneur die de beslissing in een provinciaal besluit zal nemen. Decaluwé: “In nauw overleg met de organisator, de bestuurlijke overheden en het kabinet van de minister van binnenlandse zaken en op basis van de evolutie van de pandemie in onze streek werd beslist dat het onverantwoord is in de huidige omstandigheden de WK rally van Ieper te laten doorgaan. Er zal een gouverneursbesluit worden opgemaakt welke in lijn ligt met de nieuwe evolutie in de maatregelen van vandaag 30 oktober en in lijn liggen met de aanpassingen aan het ministerieel besluit houdende de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken van 28 oktober 2020, door de nationale veiligheidsraad vandaag.”

Organisator Club Superstage bleef lang geloven in het welslagen van de eerste Belgische manche van het Wereldkampioenschap Rally. “Onze vrijwilligers hebben de voorbije weken keihard gewerkt om de rally coronaproof te organiseren. Maar tegen de huidige opstoot van het virus zijn we niet opgewassen. De Ypres Rally is al jaren toonaangevend inzake veiligheid in Europa, deze keer komt de gezondheid daar bij. We hebben dan ook alle begrip voor de huidige beslissing”, vertelt Jan Huyghe.

Dat de rally dit jaar voor de allereerste keer een WRC-manche zou zijn, zorgt uiteraard wel voor extra teleurstelling bij alle partijen. “Hopelijk zijn onze inspanningen en investeringen niet tevergeefs geweest. We hebben aan de FIA en de WRC Promotor bewezen dat we snel kunnen schakelen en dat we de Renties Ypres Rally op WRC-niveau kunnen organiseren. Deze annulering was onvermijdelijk, maar we geven onze WRC-ambitie niet op”,  aldus Alain Penasse, voorzitter van Club Superstage.

Ook Iepers burgemeester Emmily Talpe kijkt uit naar de volgende editie: “De ontgoocheling is groot, maar de band tussen onze stad en de organisatie van de rally is sterk. Al meer dan 50 jaar zorgt het rallyweekend voor een unieke sfeer in Ieper, dat veel inwoners kan bekoren en ook een pak toeschouwers naar de streek lokt. We blijven hoopvol dat de coronacrisis ons toelaat er volgend jaar opnieuw een top-event van te maken.”