In Ieper hoef je vanaf zaterdag 31 oktober tot en met 31 december niet meer te betalen of je blauwe schijf te leggen om te parkeren in de binnenstad. Stad Ieper neemt die beslissing om zowel haar inwoners als de lokale handelaars te ondersteunen. Er komen ook bijkomende openbare toiletten in het centrum en aan Dikkebus- en Zillebekevijver.

Burgemeester Emmily Talpe, bevoegd voor Mobiliteit: “Gisterenavond kondigde Vlaanderen strengere maatregelen aan om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. De crisis treft heel wat mensen en sectoren. Net als tijdens de eerste golf in het voorjaar, beslissen we nu om de parkeerretributies op betalend parkeren tijdelijk op te schorten. Daarmee steunen we de bewoners van het centrum die door de coronacrisis meer thuis blijven en/of werken, maar ook de lokale handelaars. De sluiting van de horeca heeft ook voor hen een aanzienlijke impact, en vanaf dit weekend mag er met maximaal 2 personen gewinkeld worden. De eerstvolgende weken moeten we nu wel zoveel mogelijk contacten vermijden teneinde de curve te keren. We nemen de maatregel dan ook bewust voor een langere periode dan de op vandaag geldende termijn van de maatregelen. We hopen dat het gratis parkeren onze inwoners ook in de aanloop naar de kerstperiode zal stimuleren om lokaal te kopen.

De beslissing wordt genomen in een besluit van de burgemeester, en wordt ter bevestiging voorgelegd aan de eerstvolgende gemeenteraad. De maatregel gaat in op zaterdag 31 oktober. De parkeerautomaten worden deze week terug afgedekt. Concreet hoeft wie parkeert in de betalende zone in de Ieperse binnenstad of in de ondergrondse parkeergarage onder de bibliotheek dan geen parkeerticket meer te nemen tot en met 31 december. Ook in de blauwe zone dien je geen parkeerschijf meer te leggen. “Gezien de parkeerdruk in het centrum in deze periode van verscherpte maatregelen afneemt, laten we tijdelijk de beperking van de parkeertijd los”, aldus burgemeester Talpe. “Wat wel nog steeds beboet wordt uiteraard is foutparkeren. Het blijft dus verboden om te parkeren op bijvoorbeeld voet- en fietspaden, of op het zebrapad.

Openbare toiletten

Nog om de winkels in het centrum te steunen voorziet stad Ieper extra openbare toiletten in de stad. Schepen Diego Desmadryl: “Daar was nood aan gezien de sluiting van de cafés en restaurants. Er komt een toiletwagen nabij de hoek van de Menenstraat en Kauwekijnstraat. Verder blijven in het centrum ook de toiletten aan het Sint-Maartensplein en via de Dienst Toerisme toegankelijk voor het publiek. Onze technische dienst zorgt voor de nodige bewegwijzering. Er komen ook tijdelijke openbare toiletten aan Dikkebus- en Zillebekevijver, gezien de vele wandelaars op die locaties.”