Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir neemt het initiatief om een interfederale crisiscel samen te roepen om de reissector te helpen bij de heropstart van hun activiteiten in 2021. Dat heeft de N-VA-minister geantwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Emmily Talpe.

Door de verstrengde coronamaatregelen liggen de activiteiten van reisbureaus zo goed als stil. Veel personeelsleden in de sector zijn in tijdelijke werkloosheid geplaatst. Dat betekent volgens Open Vld-parlementslid Emmily Talpe dat ook veel reisbureaus niet beschikken over voldoende werknemers om een eventuele heropstart voor te bereiden.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir heeft begrip voor de moeilijkheden van de reissector. Ook de heropstart zal voor de reissector geen sinecure zijn. Zo zullen reisbureaus en touroperators niet onmiddellijk inkomsten kunnen realiseren. “In de reissector moeten de ondernemingen grote sommen soms maanden op voorhand voorschieten. Klanten betalen veelal slechts een voorschot”, zegt Demir.

De N-VA-minister wijst er ook op dat veel ondernemingen hun personeel niet in tijdelijke werkloosheid hebben kunnen zetten door de vele omboekingen die moesten gebeuren.

Minister Demir zoekt manieren om de getroffen sector bijkomend te ondersteunen. Ze denkt daarbij aan een “voorfinancieringsmechanisme, gekoppeld aan een terugbetaling op middellange tot lange termijn”. De N-VA-minister wil daarom graag een interfederale crisiscel samenroepen. Demir wil daarbij ook graag haar federale collega’s David Clarinval (Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s), Eva De Bleecker (Consumentenzaken) en Thomas Dermine (Relance) en haar Vlaamse collega Hilde Crevits (Werk en Economie) mee rond de tafel brengen.

 

Bron: Belga