Voor het tweede jaar op rij staat Ieper op plaats één in de rangschikking van Booking.com, een van de meest vooraanstaande internationale reisplatforms, als de meest gastvrije stad van het land. Dit blijkt uit de beoordelingen van de Ieperse logies in 2022. Net zoals in 2021 wordt Ieper gevolgd door Hasselt en Brugge.

In 2022 kon Ieper de coronaperiode helemaal achter zich laten. Het toerisme kon zich terug volop ontwikkelen en ook buitenlandse bezoekers, waaronder de Britten en zeker ook de Nederlanders, vonden de weg terug naar de vredesstad. Deze score bevestigt de grote tevredenheid van de verblijfsbezoekers aan Ieper in de verschillende types logies.
“Ieper beschikt over een heel ruim logiesaanbod in de verschillende logiessegmenten zoals hotels, B&B’s, vakantiewoningen en groepslogies. In totaal gaat dit over ruim 3.000 bedden. Het grootste deel hiervan bevindt zich in de hogere categorieën met drie, vier en – bij een aantal vakantiewoningen en B&B’s – zelfs vijf sterren. Bezoekers met hoge comforteisen kunnen in Ieper zeker hun gading vinden. Bij deze kwaliteit komt er dan ook nog het sympathieke onthaal van onze dynamische ondernemers, waardoor zeer tevreden klanten een hoge score geven. Maar we mogen ook niet vergeten dat onze bruisende horeca en ruim winkelaanbod bijdragen aan de gastvrijheid van onze stad.
Die eerste plaats in 2021 was dus geen toevalstreffer.”

Diego Desmadryl, schepen voor toerisme
“Vanuit de Stad worden de private toeristische ondernemers ondersteund op promotioneel vlak en wordt er gezorgd voor een uitgebreid en gevarieerd toeristisch aanbod dat ze aan hun klanten kunnen aanbieden. Het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum spelen hier een belangrijke rol in, naast het ruime aanbod aan rondleidingen met gids, fiets- en wandelroutes en heel wat andere producten van de dienst toerisme. Doorheen het jaar zijn er in Ieper ook tal van evenementen, waardoor er altijd iets te beleven valt.”

Emmily Talpe, burgemeester
“2022 werd op gang getrokken door een Valentijnsactie van de Stad Ieper waarbij 500 gratis nachten inclusief ontbijt werden aangeboden in de Ieperse hotels. Deze actie was een schot en de roos en de start van een toeristisch jaar waarin een grote stap vooruit werd gezet na de twee coronajaren 2020 en 2021. De bezetting in de Ieperse hotels was nog niet helemaal op hetzelfde niveau als vóór corona, maar benaderde wel al het resultaat van 2019 op enkele procenten na.
“Na de bekroning als meest gastvrije stad van 2021 ontwikkelden we een label dat we het ganse jaar 2022 hebben meegenomen in onze promotie. Logiesverstrekkers konden dit label ook gebruiken in hun communicatie. Dit blijkt dus wel te hebben gewerkt! In mei 2022 hebben we een nieuwe strategische visienota voor het toerisme in onze stad gepresenteerd. Samen met onze ondernemers zijn we klaar om in 2023 met veel enthousiasme verder te werken aan de uitbouw van Ieper als toeristische topstad in de mooie regio Westhoek!”