PICANOL (IEPER)

Picanol, producent van weefmachines, gaat 15 miljoen euro besparen. Het bedrijf schrapt 190 jobs in Ieper. De productie wordt er met een derde afgebouwd. Ook elders in de wereld grijpt het management in. Dat is nodig want in het eerste halfjaar slikte het bedrijf 1,3 miljoen euro nettoverlies.

De halfjaaromzet daalde met 22 procent tot 173 miljoen euro. Picanol verwacht geen verbetering in het tweede halfjaar, waardoor ook het volledige jaar met verlies zal afgesloten worden.

Het bedrijf werd in de eerste helft van 2008 geconfronteerd met een sterker dan verwachte daling van de vraag naar weefmachines. Wereldwijd worden beslissingen om te investeren in nieuwe weefmachines teruggeschroefd of uitgesteld als gevolg van de algemene economische onrust. In China, de grootste markt ter wereld, was de daling nog meer uitgesproken door de invoering van een importtaks opluchtweefmachines.

In Ieper verdwijnen 190 van de ongeveer 1.500 banen. 105 zijn jobs zijn al geschrapt tijdens het eerste halfjaar. De rest volgt later dit jaar. De productie in de Ieperse verstiging wordt verlaagd van 26 tot 18 weefmachines per dag.

Jan De Schamphelaere
bron: Tijd.be