Burgemeester pleit voor snelweg na zoveelste ongeval

BIKSCHOTE – Het dodelijke verkeersongeval met de 14-jarige Wim Beeckaert uit Merkem is niet het eerste ongeval op de drukke provincieweg tussen Diksmuide en Ieper. De burgemeester van Langemark-Poelkapelle, Alain Wyffels (CD&V), pleit voor de doortrekking van de A19, waardoor de provincieweg ontlast zou worden.

Gisterochtend iets voor 8uur gebeurde een dodelijk ongeval op de drukke provincieweg Diksmuide-Ieper ter hoogte van Steenstraete op het grondgebied van Bikschote. De 14-jarige Wim Beeckaert uit Merkem (Houthulst) werd er gegrepen door een auto op het moment dat hij de weg wou oversteken om naar het jaagpad langs het Ieperleekanaal op te draaien.

De jongen, die samen met enkele vrienden op weg was naar het VTI van Ieper, waar hij school liep, werd in kritieke toestand overgebracht naar het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper, waar hij kort nadien aan zijn verwondingen overleed. Volgens de politie zou Wim Beeckaert onvoorzichtig zijn geweest en niet omgekeken hebben toen hij de rijbaan wou oversteken. De automobilist, een 49-jarige man uit Oudenburg, die ook in de richting Ieper reed, kon de jonge fietser niet meer ontwijken.

Volgens burgemeester Alain Wyffels (CD&V) van Langemark-Poelkapelle is de weg Ieper-Diksmuide een drukke en gevaarlijke weg. ‘In het verleden zijn daar nog ongevallen gebeurd. Ik herinner me onder meer een ongeval met een autobus die op een aanhangwagen is ingereden, waarbij de buschauffeur het leven liet.’

Veel ongevallen met fietsers zijn daar evenwel nog niet gebeurd. Maar het is wel een drukke weg, zeker op dat ochtenduur. ‘Het is een doorgangsweg van Ieper naar de kust. In deze tijd van het jaar is daar ook heel wat gemengd verkeer, met landbouwtractoren die de weg gebruiken. Er wordt daar ook vaak erg snel gereden. Mocht men de A19 doortrekken, dan zou die weg voor een heel stuk ontlast worden’, aldus nog de burgemeester.

Het A19-N8-dossier zit evenwel in een impasse door de afkeuring van het tracé voor de ringweg rond Diksmuide. Het politieke akkoord dat CD&V, SP.A en Open VLD enkele jaren geleden sloten rond dit dossier, lijkt daarmee op losse schroeven te staan. Ondertussen gaan er weer stemmen op om de A19 toch door te trekken.

bron: www.nieuwsblad.be (Piet Lesage)

Open Vld Westhoek is een “koele minnaar” van het Protocolakkoord dat CD&V, Sp.a & Open Vld sloten op 12 augustus 2005. Wij hebben steeds gepleit voor het doortrekken van de A19… Wij stellen echter vast dat de andere partijen de bepalingen van de compromisovereenkomst niet respecteren.