Zoals te verwachten heeft de CD&V burgemeester zijn been stijf gehouden op de vraag om terrassen het hele jaar toe te laten onder het mom van een juridische moeilijkheid; zelfs het vastleggen van een vroegere startdatum was – onbegrijpelijk – niet bespreekbaar. De burgemeester is al ettelijke jaren principieel tegen die terrassen. Het ware dan ook weinig waarschijnlijk geweest moest hij in zijn laatste jaar als burgemeester dit controversiële standpunt plots inslikken, ook al denken wij en het gros van de Ieperlingen daar anders over. Wat mij wel verwondert is dat coalitie-partner N-VA hier geen afstand van durft te nemen, nochtans heeft bijvoorbeeld de Brugse N-VA een tegengestelde visie wat betreft de Brugse terrassen, daar pleiten ze thans openlijk voor een gans jaar rond terrassen. Zijn de Ieperse gevels voor hen dan zoveel esthetisch waardevoller dan de Brugse?”

Burgemeester Dehaene noemde de Ieperlingen in een weekblad ‘cultuurbarbaren’ omdat ze het hele jaar door terrassen willen. Ik vrees echter dat de burgemeester zijn woordenboek er eens moet op naslaan, want ook het populaire café- en terrasbezoek behoort wel degelijk tot de Vlaamse cultuur. Het is overigens één van de top-redenen waarom de toerist naar Ieper komt afgezakt.

Ik vermoed dat het wachten zal zijn op de volgende burgemeester vooraleer we onze terrassen permanent zullen krijgen. Maar of de beslissing er ooit komt, daar twijfel ik niet aan. Ieper kan immers niet achter blijven op de rest van Vlaanderen!