Ieper – Meer dan tien auto’s werden afgelopen weken in de buurt van de Esplanade getroffen door vandalisme. De gedupeerden beloven 650 euro aan wie een tip heeft over een mogelijke dader. Gemeenteraadslid Emmily Talpe (Open Vld) werd ook getroffen en wil maatregelen.

Ieper wordt geplaagd door een of meerdere autokrassers. Gemeenteraadslid Emmily Talpe (Open Vld) zag zondagochtend een witte kras op de volledige lengte van haar donkere auto die geparkeerd stond langs de Vooruitgangstraat. “Ik kreeg plots heel wat reacties van andere slachtoffers toen ik de foto postte op sociale media”, vertelt Talpe. “Blijkbaar zijn er een vijftiental auto’s de laatste weken bekrast in de stationsbuurt en de omgeving van het postkantoor en Esplanade.”

Ook de auto van Silke L. is de laatste weken twee keer toegetakeld. “De chauffeurskant werd bekrast op 14 oktober in de Stationsstraat”, zegt ze. “Zondagochtend werd ik opgebeld door de politie met de vraag of mijn wagen geparkeerd stond in de Vooruitgangstraat. En inderdaad, de volledige omtrek en de motorkap werden zaterdagnacht beschadigd. Het gaat om minstens tien schadegevallen en meestal donkere wagens.” Een groep gedupeerden beloofde op Facebook 650 euro voor een gouden tip naar de dader.

“Wij hebben kennis van een vijftal auto’s op 14 oktober en een drietal afgelopen weekend”, bevestigt commissaris Georges

Aeck van de lokale politie. “Het is belangrijk dat mensen met schade aangifte doen bij de politie. Hoe meer puzzelstukjes we hebben, hoe groter de kans dat we een dader ontmaskeren.”

Gemeenteraadslid Talpe wijst het doofbeleid met de vinger. “Het is donker vanaf 23 uur, ook in het weekend. Dat verlaagt de drempel om vandalisme te plegen. Het is beter om de lichten niet te doven in het weekend. Ik pleit ook voor vaste en mobiele camera’s en tijdelijk meer politiepatrouilles in de omgeving van het Esplanadeplein.”

“Er zijn al camera’s voorzien in de omgeving van de Esplanade en het station”, zegt burgemeester Jan Durnez (CD&V). “Enkele camera’s worden nog afgesteld, maar het zou kunnen dat de feiten op beeld vastgelegd zijn. Het doofbeleid blijft behouden want uit onderzoek blijkt dat er geen verband is tussen criminaliteitscijfers en licht.”

Bron: Het Nieuwsblad (27 oktober 2015)