Op 22 oktober was er een ware verjonging in het parlement te bespeuren. Verschillende scholieren uit Vlaanderen en Brussel zakten af naar het Vlaams parlement om er één dag mee te draaien als Vlaams volksvertegenwoordiger of zelfs minister.

In het kader van de campagne “Work for Change” van de organisatie voor en door jongeren genaamd Zuiddag, konden scholieren zich aanbieden bij verschillende werkgevers om eens één dag in de kleren van beroepskrachten te kruipen. De verloning die de werkgever betaalt, wordt integraal doorgestort naar een jongerenproject in het Zuiden, dit jaar in Nicaragua.

Zo werd ook Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe “vervangen” door Marthe. Marthe woont in Putte en zit in het vijfde middelbaar. Omdat politiek haar interesseert was de keuze om één dag mee te draaien in het Vlaams parlement snel gemaakt.
Ze kreeg een rondleiding in het Vlaams parlement maar mocht ook deelnemen aan het echte commissiewerk. Emmily had een vraag om uitleg voorbereid over de verhoogde pensioenleeftijd en welke initiatieven minister Muyters wil nemen om langer werken aan te moedigen. Marthe mocht de vraag in de commissie aan de minister stellen en deed dit voortreffelijk.

Wie volgend jaar ook graag eens wil proeven van een dag als Vlaams volksvertegenwoordiger, kan zich registreren op http://jobbank.zuiddag.be/jobbank .