Al een aantal jaar trekt het Vlaams Bijeninstituut aan de alarmbel: de bijenpopulatie in Vlaanderen daalt sterk. Bijen zijn enorm belangrijk voor ons ecosysteem en de voedselvoorziening. Emmily Talpe drong bij minister Brouns aan om maatregelen te nemen en ook de vinger aan de pols te houden bij de imkers zelf en onderzoekers op het terrein. “Kennis en innovatie kunnen oplossingen bieden”, aldus Talpe.

In de plenaire vergadering van het Vlaams parlement trok Emmily Talpe (Open Vld) aan de alarmbel over de alarmerende situatie van de bijenpopulatie in Vlaanderen. “Deze winter zou er een wintersterfte geweest zijn van 23 procent, en dat ligt toch een pak hoger dan de aanvaardbare grens van 10 procent. Uit een bevraging van het Vlaams Bijeninstituut blijkt dat sommige imkers in sommige regio’s tot 75 procent van hun populatie kwijt zouden zijn. Dat is bijzonder onrustwekkend”, aldus Talpe.

Talpe benadrukte dat bijen enorm belangrijk zijn voor ons ecosysteem en voor de voedselvoorziening. “Mensen denken bij bijen aan lekkere honing, maar bijen doen veel meer: ze spelen een cruciale rol bij de voortplanting van bloemen en planten. Ik geef even mee dat 75 procent van de gewassen wereldwijd zich via bestuiving voortplant. Het klinkt wat romantisch, maar de bijen zijn zowat de cupido’s van de bloemen en de planten: op die manier kunnen die zich vermenigvuldigen en hebben we niet alleen lekkere honing, maar ook appelen en frambozen, paprika’s, en zelfs koffie en chocolade te onzer beschikking.”

De redenen zijn divers: te weinig bloemen om voldoende nectar en stuifmeel uit te halen, pesticiden, de varroamijt, de Aziatische hoornaar. Het Vlaams Bijeninstituut roept daarom op om enerzijds maatregelen te nemen hiertegen, maar ook om het onderzoek te verbreden naar de oorzaken van de sterke achteruitgang van die bijenpopulatie.

Volksvertegenwoordiger Emmily Talpe vroeg minister Brouns hoe hij gehoor wil geven aan die oproep van het Vlaams bijeninstituut. Talpe riep tegelijk op om voluit de kaart te trekken van overleg. Overleg met de federale overheid, die al bijenplannen opstelde, maar ook met Europa. “Ik denk bijvoorbeeld aan de Aziatische hoornaar, waarbij één nest in Frankrijk razendsnel heel Europa heeft aangetast. Dat bleek uit een schriftelijke vraag die ik aan minister Demir heb gesteld. Dergelijke zaken moeten we ook op Europees niveau durven aan te kaarten. We zien dat verschillende landen andere niveaus van bestrijding hebben. Er moet daar een gelijkschakeling worden nagestreefd.”

Tot slot vroeg Talpe de minister ook om de vinger aan de pols te houden met het terrein, de imkersbond, het Vlaams Bijeninstituut en diverse onderzoekers aan de universiteiten. Kennis en innovatie kunnen hier het verschil maken, benadrukte Talpe.

 

Lees de volledige vraag van Emmily Talpe en het antwoord van de minister: https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/plenaire-vergaderingen/1724353/verslag/1727740