Op de gemeenteraad van 9 november 2015 stond de evaluatie en bijsturing van het doofbeleid op de agenda. Emmily Talpe had op de raadszitting in september al aangedrongen om niet te talmen met de evaluatie en over te gaan tot bijsturingen nog voor de winter goed van start gaat.

Dat de uren worden aangepast naar 24u tot 5u juicht Open Ieper toe maar deze aanpassing is nog altijd onvoldoende.  Het stadsbestuur verwees naar “slechts” 44 ontvangen klachten maar iedereen weet dat er veel meer dan 44 Ieperlingen ontevreden zijn; niet iedereen getroost zich de moeite om zijn beklag te doen via officiële instanties; velen zijn ook de mening toegedaan dat dat toch niets uithaalt.

De beslissing werd toen en ook nu over hun hoofd heen genomen.  Enkele dagen terug nog werd zelfs een petitie opgestart om het licht terug aan te steken in Ieper. Reeds meer dan 180 personen hebben die petitie ondertekend en de opmerkingen zijn niet mals, de reacties gaan vooral over onveiligheid, bang gevoel, nul zichtbaarheid in het centrum en de wijken– de mensen moeten hun gsm of een zaklamp hanteren om te zien waar ze moeten stappen.

De burgemeester van Ieper beweert bij hoog en laag dat er geen link is tussen straatverlichting en criminaliteit maar hij wordt tegengesproken door diverse experts.

“Een verlichte straat zorgt voor directe sociale controle. Een mogelijke crimineel zal het gevoel krijgen dat hij sneller gezien kan worden en bewoners zullen ook minder bang zijn om ’s avonds op straat te komen als die straat verlicht is.” stelt onder meer dr. Stijn Van Daele, verbonden aan de UGent en aan het IRCP (Institute for International Research on Criminal Policy). De Ieperling voelt zich onveilig en de toename aan vandalisme de laatste weken in onze binnenstad, leidt tot ongerustheid.

Open Ieper vindt het geen goede beslissing om de lichten ook in het weekend te doven.

Heel wat andere gemeenten, bvb Zonnebeke, Harelbeke, Staden, Diksmuide enz. hebben er bewust voor gekozen om in het weekend NIET te doven.

Emmily Talpe: “In het weekend begeven meer mensen zich buitenshuis en komen later thuis, Ieper heeft ook de ambitie een bruisende stad te zijn. Zet haar dan op de topdagen niet in het donker.  En is het sop de kolen wel waard? Akkoord er kan en moet een inspanning geleverd worden, met het oog op meer duurzaam energieverbruik en om lichtvervuiling tegen te gaan, maar dit kan perfect op een wijze dat het niet leidt tot een onveilig gevoel of tot dagelijks ongemak.”

Open Ieper verwachtte ook een bijsturing wat betreft WAAR de lichten worden gedoofd maar die bleef uit. Men volgt nog steeds het strooiplan. Gevolg is dat het in de vele wijken gonst van de klachten alsook in de zijstraten van het centrum. Gelukkig was de voorbije winter een zachte winter, maar bij een normale winter zal het een ander verhaal zijn… pikkedonker en spekglad, geen goeie combinatie!

Open Ieper eindigde haar tussenkomst met een pleidooi voor intelligente straatverlichting waarbij de lichten gedimd worden in plaats van volledig gedoofd en ze ook reageren op beweging. Daar ligt de ultieme oplossing, besparen op de energiekost en het behoud van zichtbaarheid voor de Ieperling 24 op 24, 7 op 7.
De initiële investering is duurder maar is relatief snel terug verdiend, zeker voor oudere lantaarns.