(Gemeenteraad Ieper 7 december 2015) – Leeftijdsbewust of levensfasebewust personeelsbeleid houdt rekening met medewerkers in diverse levensfasen, richt zich zowel op jonge als op oudere werknemers en overkoepelt de volledige loopbaan.

Levensfasebewust personeelsbeleid is een middel om werkgoesting aan te wakkeren. Mensen veranderen tijdens hun leven en hun loopbaan, het komt het erop aan een goede afstemming tussen het werk en de medewerker te behouden. De voorbije jaren namen heel wat lokale besturen allerlei HRM-initiatieven om werknemers met enthousiasme langer aan het werk te houden zoals deeltijds werk, opleidingsmogelijkheden, thuiswerk, peter-meterschap, coaching, doorgroeimogelijkheden, balans werk-privé.

Emmily Talpe polste naar de inspanningen van Ieper als werkgever. De bevoegde schepen gaf aan dat er meerdere projecten werden en worden uitgerold binnen de scope van leeftijdsbewust personeelsbeleid, waaronder op korte termijn een update van de leeftijdsscan.

Emmily Talpe: “Ik ben alvast verheugd dat Ieper de boot van werkbaar werk niet wil missen en dat er initiatieven werden en worden genomen. Ook naar evenredige arbeidsdeelname toe en diversiteit want een lokale overheid heeft een belangrijke voorbeeldrol te vervullen. Ik ben alvast benieuwd naar de resultaten van de nieuw geplande leeftijdsscan en de evt. bijsturingen om een leeftijdsbewust personeelsbeleid verder te stimuleren.”

Het zou fijn zijn mocht u deze met ons willen delen. En om te eindigen een passende quote van Confucius: “Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.”

Leeftijdsbewust personeelsbeleid (7 december 2015)