Vandaag kondigde het stadsbestuur een aantal beperkte wijzigingen aan betreffende de werking van de verkeerslichten aan de stationsbuurt. Voor Open Ieper zijn deze aanpassingen veruit onvoldoende om de huidige verkeersknoop aan het station te ontwarren.

Emmily Talpe: “Volgens een wetenschappelijke studie van de VAB die net vandaag werd gepubliceerd mogen volgens hen meer dan de helft van de verkeerslichten in Vlaanderen verdwijnen. Ook in Ieper is er bij de renovatie van de stationsbuurt een wildgroei aan verkeerslichten ontstaan. Er is minstens één verkeerslicht dat een vlot verkeer onnodig belemmert. Al dat stilstaan is niet alleen een dure grap voor de economie, maar zorgt bovendien voor meer uitstoot. Wij pleiten er ook voor om bepaalde verkeerslichten in de week tussen 23 uur en 6 uur in knipperlicht modus te zetten.
Het blijft maar de vraag of er na de aanpassing van de verkeerslichten eindelijk sprake zal zijn van een groene golf.”

“Maar niet alleen de verkeerslichten zorgen voor een weinig dynamische verkeerstroom. Het verkeersplan zit er onlogisch in elkaar. Gezien de vele kosten die reeds gemaakt zijn is het uiteraard onmogelijk dit volledig om te gooien. Maar een paar intelligente aanpassingen zouden al veel soelaas brengen. Zoals het omkeren van de rijrichting aan het Colaertplein in het verlengde van de Steursstraat.”