Ieper – Gemeenteraad 07/03/2016

Het Ieperse stadsbestuur wil op basis van het “gevelrecht” camera’s hangen in de tunnel onder het station. Open Ieper steunt de beslissing om daar camera’s te plaatsen maar is bezorgd om de rechtsgeldigheid van de juridische constructie die het stadsbestuur daarvoor uit de kast haalt.

De NMBS stelde eind dit jaar nog voor om zelf camera’s te hangen en de beelden ter beschikking te stellen van de lokale politie. Stad Ieper vond het voorstel te duur en wil niet wachten op de federale KB’s die nodig zijn om de beelden van de NMBS ook real time te kunnen bekijken.

Emmily Talpe: “Is een beroep op het uit 1938 daterende gevelrecht voldoende sluitend? Jullie zetten met deze constructie de NMBS op een gewiekste wijze buiten spel. Wenst de NMBS zelf geen camera’s meer te plaatsen? Liberalen hebben een hekel aan kafkaiaanse toestanden. Het doembeeld dat er binnenkort  2 bewakingscamera’s op een centimeter van elkaar hangen in de tunnel lijkt ons niet onrealistisch. Eén die zorgt voor de beelden voor de lokale politie, en één die zorgt voor de beelden voor de NMBS. En de brave burger mag opdraaien voor de factuur.
Akkoord, de administratieve molen draait soms traag, zeker bij de NMBS maar om dan maar op eigen houtje te handelen, lijkt ons een risico. Het is toch niet dat deze tunnel het Molenbeek van Ieper vormt, of zijn wij verkeerd ingelicht?”

Burgemeester Jan Durnez antwoordde dat andere steden en gemeentes ook gebruik maken van het gevelrecht en dat de NMBS op de hoogte zou zijn.

Emmily Talpe twijfelt of de verwijzing naar andere gemeentes voldoende is om de rechtsgeldigheid van de camerabeelden op basis van het gevelrecht te concluderen. Zij zag dit liever afgetoetst bij de advocaten van het VVSG.