Ieper – gemeenteraad 11/03/2016

In Brielen wordt een nieuw jeugdheem gebouwd, waar niet alleen Chiro Brielen maar ook KLJ Elverdinge gebruik van zullen kunnen maken. Er wordt geopteerd om de ruwbouw op te bouwen aan de hand van de techniek strobouw. Emmily Talpe: “Open Ieper is zeker tevreden met de bouw van een nieuw jeugdlokaal en de keuze voor een participatief en duurzaam project, maar willen het stadsbestuur toch waarschuwen voor de nadelen die verbonden zijn aan de relatief ongekende strobouwtechniek.”

Strobouw is duurzaam en ecologisch, en scoort goed  naar thermische- en geluidsisolering. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden.  Emmily Talpe geeft duiding: “De muren zijn heel dik omdat er met strobalen wordt gewerkt, tot het dubbele van traditionele woningbouw, waardoor de beschikbare ruimte een stuk kleiner wordt. Daarnaast kan je er ook geen zware kasten aan ophangen, dus bij de keuze van meubilair moet dit zeker meegenomen worden.”

Bovendien benadrukt  Talpe dat er voor strobouw heel wat minder referentieprojecten zijn om te vergelijken en minder aannemers hiermee mee vertrouwd zijn. Stro kan ook rotten dus moet er goed gewaakt worden dat er met droog stro gewerkt wordt en dit betekent ook dat het mooi weer zal moeten zijn om de strobouw te realiseren. Ze hoopt dat het stadsbestuur deze elementen mee in rekening neemt.

Emmily Talpe: “Strobouw is duurder dan houtskelet maar ik noteer de garantie van het stadsbestuur dat, door het participatieve project, de totale kost finaal lager zal uitvallen.
Onze fractie is alvast benieuwd hoe dit alles zal lopen. Zowel het participatieve traject als de ervaring met strobouw.”