Werkgeversorganisatie Voka maakt al enkele jaren gebruik van het parlementair reces om zomerstages te organiseren voor onze politici. Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe was een van de negentig deelnemers dit jaar. “Als lid  van de Commissie Economie, Werk, Sociale economie, innovatie en Wetenschapsbeleid, volg ik de bedrijfswereld op de voet. Deze zomerstage is een ideale kans om vanop de werkvloer te ervaren hoe het er in een onderneming aan toegaat.” Talpe koos voor een stage bij Valcke Prefab Beton, in haar thuishaven Ieper. 

Valcke Prefab Beton nv is een gespecialiseerd familiebedrijf dat zich toelegt op de agro- en industriebouw. Het bedrijf realiseerde al meer dan 20 000 projecten en stelt bijna 400 werknemers te werk. “De firma Valcke is al jaren een van de belangrijkste werkgevers in de streek rond Ieper. Het is een modern, vooruitstrevend bedrijf met een sterke reputatie. Ik ben dan ook benieuwd om te zien hoe het eraan toegaat achter de schermen”, aldus Emmily Talpe.

De Ieperse politica werd op de site in Vlamertinge ontvangen door bedrijfsleider Carlos Valcke, de kleinzoon van oprichter Charles Valcke. Ze kreeg er een rondleiding in de burelen en in de fabrieksgebouwen, die volledig zijn opgetrokken in prefab beton. Talpe was danig onder de indruk: “De site is maar liefst 25 hectaren groot. In elk gebouw wordt een andere specialisatie uitgeoefend: van het drogen van betonen muren, tot bekisten of ijzervlechten. De grote investeringen in automatisering en in milieuvriendelijke herwerking van afval zijn indrukwekkend.”

Bedrijfsleider Carlos Valcke was bijzonder trots op de lokale verankering van het bedrijf. “Het gros van onze personeelsleden is afkomstig van Poperinge, Heuvelland en Ieper. Hier in Vlamertinge wonen families waarvan nu al vier generaties bij ons werken of hebben gewerkt.” Ook Talpe, die als volksvertegenwoordiger de belangen van de Westhoek verdedigt in het parlement was enthousiast over de bedrijfscultuur bij Valcke: “Er heerst een erg positieve dynamiek in dit bedrijf. Het was een verrijkende ervaring om een dag deel te kunnen uit maken van het team”.