Gemeenteraad Ieper – 03/10/16

Emmily Talpe heeft het stadsbestuur om een stand van zaken gevraagd rond de aangekondigde korte termijn bijsturingen van het doven van de straatverlichting. “In het bijzonder wou ik graag weten wat het resultaat was van de onderhandelingen met Eandis wat betreft het niet langer uitschakelen van de openbare verlichting in het weekend. Onze fractie bepleit deze maatregel al sedert het begin van het doofbeleid, en nu de dagen terug korter worden hopen wij dat dit snel van kracht kan gaan.” Volgens Dominique Dehaene wordt het plan voor de bijsturingen momenteel gefinaliseerd. Wat er precies zal veranderen, wou de schepen niet kwijt.

In april van dit jaar overhandigden enkele bezorgde Ieperlingen de petitie “wij willen licht in onze straat” aan de burgemeester. Die petitie werd ondertekend door maar liefst 10% van de inwoners. Een signaal dat niet genegeerd kon worden. Ook de oppositie trok sedert de invoering van het doofbeleid al verschillende malen aan de alarmbel.  In haar antwoord beloofde het stadsbestuur concrete inspanningen om het beleid verder bij te sturen.

Voor Open Ieper blijft de beste aanpak een volledige overstap naar energiezuinige dimbare led-lampen. “Zo kan er bespaard worden op energiekost, CO2 reductie en het behoud van de zichtbaarheid voor de Ieperling, 24 op 24, 7 op 7. Op korte termijn kunnen een aantal concrete ingrepen reeds zorgen voor meer comfort, meer veiligheid en minder ongerustheid, zoals verlichting tijdens het weekend, het plaatsen van lichtpunten op gevaarlijke plaatsen en kruispunten en aan het begin en einde van wijken”, aldus Talpe. Het Ieperse parlementslid haalde daarnaast nog aan dat de burgemeester ook gesteld had dat er testen met zuinig ledverlichting op zonne-energie en het gebruik van bewegingssensoren uitgevoerd zouden worden. Ze vroeg het stadsbestuur hoe het nu precies stond met die beloofde aanpassingen.

Volgens schepen Dehaene zal het voorstel tot bijsturing van het doofbeleid eerstdaags gefinaliseerd worden. De fractieleiders zullen op 15 oktober uitgenodigd worden voor de toelichting van het plan. Emmily Talpe toonde zich tevreden dat er eindelijk schot in de zaak lijkt te komen, al vond ze het jammer dat de schepen van haar vraag geen gebruik maakte om de voorgestelde bijsturingen alvast te bespreken in de gemeenteraad.